Velkam Bluķi un iededzam Ziemassvētku egli

Piektdienas vakarā ar pirmo sniegu un brāzmaino vēju tika iedegta Katlakalna lielā egle pulcējot lielus un mazus katlakalniešus, lai kopīgi vairotu gaismu Ziemassvētku gaidīšanas laikā.

Gadsimtiem sena ir tradīcija, Ziemassvētkus gaidot, vilkt Bluķi: ar pulkā nākšanu, ar trokšņošanu, dziedāšanu. Saule ir gluži zemu - vēlu lec un agri riet - pie pašas Debesu malas parādās tik īsu brīdi - kā Dainā teikts: "Gar zemīti saule tek..." - tad nu latviešos ir ticējums, ka saulei jāpalīdz, lai nepazūd pavisam. Vienam to grūti veikt, pulkā labāk un stiprāk - gan spēka, gan skaļuma, gan prieka vairāk. Kad nu Bluķis pa ciemu un sētām izvilkts, to var godam likt ugunī un sadedzināt - lai tās gaismas vairošanos ātrāk piesauktu. Te svarīgi tie vēlējumi - ko nu nākamā gadā vēlam un vēlamies sev un savai saimei, to uz bluķa brandavīnu uzliedami un ar roku uzsitot, skaļi izteikdami pastiprinām. Savu novēlējumu novada ļaudīm teica Ķekavas novada pašvaldības priekšsēdētājs Roberts Jurķis un Kultūras aģentūras amatiermākslas projektu vadītāja Aija Vitmane.

Ugunī ziedojami pērnie Jāņu vainagi un pušķi pateicībā par bijušo un saņemto, graudi sātīgai dzīvei, naudas gabaliņi - pārticībai.

Paldies mūsu viesiem Kokneses folkloras kopai un vadītājai Ingūnai Žogotai un lustīgiem Ķekavas Danču kluba dancotājiem.

Draugiem.lv lapās attēli arī Kokneses Urgu vadītājas Ingunas Žogotas
un dalībnieces Lidijas Kraukles albumos

Komentāri