Ielīgošana Sauliešu pilskalnā

Foto: Velga Kūkuma
2018.gada 7.jūnijā, ceturtdien no plkst. 19.00 Sauliešu pilskalnā Katlakalnā notiks Jāņu ielīgošanas meistardarbnīca, kurā visi laipni aicināti piedalīties. Šai reizē uzsvarus liksim vairāk tiešu uz Jāņu dziesmu un melodiju mācīšanos. Un, protams, sasaistīsim tās ar Jāņu gaidīšanas laiku, rituālajām norisēm to svinēšanas laikā, kā arī citām Jāņu apjaušanas mākslām.

Nodarbību kūrēs Katlakalna folkloras kopa RĀMUPE un kopas vadītājs Andris Kapusts.

Jāņu laiku ne bez pamata daudzi ļaudis uzskata par skaistāko visā gada ritējumā – daba pilnbriedā – viss plaukst, zied, smaržo. Gaismas lūkas atvērušās virs mūsu galvām un arī zem kājām. Jāņi ir zemes pilnzieds. Un cilvēki jūtas līdzīgi – enerģija mutuļo, virmo, elso, sprēgā... 

Ne tikai senajā latvju sētā, bet arī mūsdienu ļaužu pagalmos darba šai laikā netrūkst. Gatavošanās svēkiem arī citu lauku un dzīves darbu vidū notiek pilnā sparā – tik daudz kas paveicams, veidojams, darāms. Ir jau tā, ka pati gatavošanās svētkiem aizņem tik daudz laika, uzmanības, piedomāšanas un enerģijas ...un tad pati īsā nakts paskrien kā vienā elpas vilcienā. 

Mums grūti iemoāties Jānu nakti bez dziesmām un rotaļām – bez īpašajām, tālu skanošajām līgotnēm. Tālab šai reizē mūsu ikgadējajā Jāņu ielīgošanas meistardarbnīcā Sauliešu pilskalnā vairāk uzmanības pievērsīsim tieši šim – mācīsimies Jāņu dziesmas, ikkatram darbnīcas dalībniekam būs iespēja dziedāt kopā ar mums un izdziedāt arī savu dainu, vairot savu Jāņu dziesmu pūru. 

Komentāri