Ģimeņu kopas LIZDA Vasaras nometnes atskaņas

Katlakalna ģimeņu folkloras kopa Lizda augusta sākumā kopā aizvadīja trīs jaukas radošas dienas, ko paši sauc par nometnīti. Tāpat kā pagājušogad, nometnes dalībniekus katru dienu savās mājās uzņēma cita ģimene. Varētu teikt, ka Lizda apvieno cilvēkus, kam ne tikai interesē mūsu senču mantojums, bet kas paši radoši darbojas, lai nākamās paaudzes var priecāties par mūsdienu - 21. gadsimta mantojumu. Šogad nometnē tika likts uzsvars uz vairākām pamatvērtībām, kas vistiešākajā mērā saistīta ar tautas dzīvesziņas saglabāšanu, kā arī vērtībām, kuru apzināšana un pielietošana praksē ļauj mums dzīvot kvalitatīvi gan šobrīd, gan ļaus to darīt nākotnē.

Pirmā diena bija muzicēšanas diena. Spēlējām akordeonus, blokflautas, kokles, dziedājām dziesmas, gavilējām kā gani un mācījāmies spēlēt ķemmīti. Pēc tam paši gatavojām pusdienas no dārzos izaudzētajiem labumiem un cepām cepumus. Dienas īpašais viesis bija bundzinieks Harijs Gūtmanis, kurš ne tikai iepazīstināja ar raibo perkusiju pasauli, bet arī trenēju mūsu koordinācijas spējas, mācīja dažādas ritma struktūras, ļāva spēlēt dažādus neredzētus instrumentus un tā divas stundas pagāja acis nepamirkšķinot! Muzicējām tik aktīvi, ka aizmirsām iemūžināt notiekošo. Dienas noslēgumā bērni sagatavoja priekšnesumus par tēmu Dziesmu svētki, un rezultātā pie mums bija ieradusies pati Ance Krauze ar orķestri! :)

Otrā diena bija savas dzimtās puses izpētes diena jeb ekskursija. Vispirms aplūkojām visas Ķekavas novada muzeja ekspozīcijas, izmantojot visas interaktīvās iespējas. Īpaši interesantas likās bildes 'toreiz un tagad'. Tad devāmies uz Daugmales pilskalnu. Tur ne tikai uzzinājām, kas tas Daugmales pilskalns ir, bet arī skatījāmies tālumā, pāri Daugavai un uzrīkojām ganu un putnu sasaukšanos. Tālāk ceļš veda uz Senču svētkalniņu turpat Daugmalē, bet pēc tam uz kaimiņu - Baldones novadu. Pa ceļam uz Baldoni paciemojāmies bioloģiskajā saimniecībā pie Andra, kur iepazināmies gan ar dabai un cilvēkam draudzīgas zemkopības priekšnosacījumiem, gan degustējām šī gada ražu. Bija varengaršīgi! Mazliet veldzējāmies saimnieka dīķī un devāmies uz Baldones jauno skatu torni. Jau mājupceļa jūtīs piebraucām iemalkot smaržīgo sēravotiņa ūdeni un izstaigājām sajūtu taku basām kājām. 

Trešā un noslēdzošā diena bija bez-atkritumu (zero-waste) diena. Lai varbūt skan mazliet jocīgi, ka šādas norises iekļautas folkloras nometnītē, taču tā ir īsti vietā. Mūsu senči ļoti cienīja dabu un no tās neņēma vairāk, kā nepieciešams, pie iespējas deva arī tai atpakaļ. Turklāt bija arī ļoti praktiski un vienām un tām pašām lietām spēja atrast dažādus pielietojumus. Mūsdienu milzu preču patēriņš mūs ved prom no šīs senču dzīvesziņas, taču jo ātrāk mēs apzināmies, ka laba gala tam nav, jo labāk. Tā nu dienas gaitā no mājās nevajadzīgām lietām radījām vēja zvanus, stikla vitrāžas, sienu dekorus, iepirkuma maisiņus un vaska drāniņas. Visam pa vidu mācījāmies celot jostiņas (rokassprādzes garumā) un uztaisījām īstu andeli ar drēbēm, kas netiek valkātas. Pārpalikums tika nodots labdarībā.
Vakars bija tikpat krāsains kā diena - tēti ar jauniešiem lēja svinus un taisīja atsvarus makšķerēšanai un visi kopā devās copēt, mammas tikmēr apmainījās ar marinējumu receptēm. Vakara noslēgumā spoku stāsti un drosmīgākajiem - gulēšana teltī.

Lizdas Vasaras nometnes fotoalbums aplūkojam šeit

Tādas, lūk, mums trīs raibas dienas šajā skaistajā vasarā. Bet arī rudens solās būt raibs un jauks! Jau 6. septembrī pl.18 sāksim jauno sezonu Katlakalna Tautas namā - gaidīsim jaunus dalībniekus!

Lizdas vadītāja Laura Līcīte

Komentāri