Lielās dienas svētes Katlakalnā


Ceturtdien, 2019.gada 21.martā no 6.00

LIELĀS DIENAS SVĒTES Katlakalnā


Svētku norise:

plkst. 6.00 – Lielās dienas Saules sagaidīšana Atpūtas vietā Nēģīši Daugavas krastā – gavilēšana, ugunskurs, putnu dzīšana, dziesmas, saules daudzināšana

plkst. 8.00 – šūpoles, olu kaujas, kaulēšanās, rotaļas, svētku brokastis pie Katlakalna Tautas nama.

Aiz ko Lielā diena ir tik liela, ka ieguvusi visu citu gadskārtu svētku vidū tik nozīmīgu un tik LIELU nosaukumu. Tā tiek sagaidīta ar milzīgām gavilēm. Atgriežas gājputni un zāle spraucas no zemes laukā, koku sulas pa stumbriem ceļas augšup un pumpuri aug lielumā. No ziemas guļas mostas ne tikai lāči, kukaiņi un cita iemigusī mīļās Māras radība, bet arī mūsu balsis tiek modinātas un ieskandētas pirmos Lielās dienas rīta saulstarus gaidot.

Tā ir svēta diena, Dievam dārga diena un dārgs laiks, kā mūsu Dainās izdziedāts. Dārgs un nozīmīgs laiks. Daudzviet pasaules dabas reliģijas tradīcijās Pavasara vienādības, brīdi, kad diena top garāka par nakti diennakts ritējumā, uzskata par īsteno gada sākumu. Par jauna laika sākumu.

Arī mēs Katlakalnā, Sausās Daugavas krastā tradicionāli šo rītu svētīsim – sagaidīsim saullēktu ar iekurtu uguni, gavilēsim un dziedāsim, lai sauli piesauktu ne tikai vienam rītam, bet arī visam gadam. Lielās dienas rīts ir kā lielā gada rita simboliskais rīts. Tas visa gada rīts. Ziema – nakts ir prom... Svētīsim!

Līdzi ņemsim ziedojumu ugunij, kārklu vicas putnu dzīšanai, sarkanus dzijas pavedienus, pīnes šūpoļu izrotāšanai, krāsotas olas, pūpolu un plaucētus bērzu zarus, labu noskaņojumu!

Aicinām svinētāju pulkā katlakalniešus, draugus, radus un kaimiņus!




Komentāri