RĀMUPEI - 10


Kopš jaunās Saules piedzimšanas Ziemassvētkos ir aizsteidzies gada pirmais ceturksnis, Saule jau pusceļā tikusi debesu kalnā un nu jau arī Lielā diena ir nosvētīta. Četras māsas Lieldieniņas ir izdaudzinātas. Ir saules lēkts sagaidīts, ir mutes pret sauli un Austrumiem tekošos ūdeņos mazgātas, esam gavilējuši, dziedājuši, sauli saukuši un par viņas spožumu priecājušies. Esam mielasta galdus klājuši, esam ar olām kāvušies... ko tad vēl? Esam saullēkta uguņus kalna galos, upju krastos un pļavu vidū kūruši, esam ragnām mutes cieti sējuši un mazos putnus modinājuši un mājup saukuši un lielos vilkus-lāčus prom mežā dzinuši... Viss ir darīts – ar prieku un pārliecību. Vienīgais, ko šai reizē neesam darījuši – neesam vienkopus visi šos svētkus svētījuši. Vien katrs pa sevi, savās tuvajās saimēs, savās sētās, savos tuvākajos kalnos. Tāds savādāks Lielās dienas svētku gads. Ar citādām pieredzēm. Un ar citādām pārdomām. Ko viņš mums tālāk nesīs un kāds rādīsies, to lūkosim pēc mēneša vai pāris... vai varbūt vēl ilgākam laika sprīdim būs jāpaiet, līdz sapratīsim, kāda ir šolaiku sūtītās dzīves skolas būtība, esence un jēga. Tagad joprojām iekšējais laiks, kad dziedāt pašam ar sevi, sevī un tomēr, - arī tagad kopā ar citiem. Gan domās kopā, gan arī virtuālajā pasaulē kopā. Domu un dziesmu biedri mums arī tur ir sastopami. Tik jāierauga un jāsaklausa. Iekšējā kopība, iekšējā savējo apzināšanās un sajušana. 



Bet ejam tālāk. Saules un Mēness un zvaigžņu laikam līdzi. Beidzas sērsnu mēnesis. Un līdz ar jauno Mēness sirpīti sāksies Suku mēnesis. Lai arī tās jau labu laiku tiecas pa koku stumbriem uz augšu, tomēr vēl ilgi un cieši sulu jaudas būs vajadzīgs – lai salapotu, lai saziedētu, lai jaunos spēcīgos zarus un atvašus izdzītu. Lai zāle un puķes sazaļotu un plauktu un ziedētu. 


Mēs, Rāmupe, arī esam pavasara bērni. Pēc Gregora kalendāra Māras dienā pirmo reizi sastapušies. 

2010.gada pavasaris arī bija silts. Un tā bija gluži saulaina novakare, kad 25.marta vakarā Doles Tautas nama zālē sanācām uz Etnogrāfiskās dziedāšanas stundu kopā ar Andri Kapustu. Daļai no tai reizē satiktajiem un atnākušajiem ļaudīm RĀMUPE izvērsās par kādu gana nozīmīgu posmu tradīcijas apguvē un dziedāšanas skolā. Arī dzīves skolā. Tieši tāpēc tā satikšanās dziedāšanas stunda bija gluži kā primais asniņš, kurš tiecas augt un kuplot. Tam mazajam augam nācās meklēt gluži labu augamu un lolojamu telpu, vietu. Meklējām iespēju darboties tālāk. Un regulāri. Atsaucību un ieinteresētību sastapām Katlakalnā, kur direktore Aija Vitmane gluži nelielajā, bet tik mājīgajā Katlakalna Tautas namā atrada gan vietu, gan laiku folkloras interesentu augšanai. Un tā soli pa solītim, balsi pa balsij, asnu pa asnam folkloras kopa tapa. Laika gaitā esam auguši gan skaitā, gan dziedāšanas varēšanā un prasmēs. Esam auguši un mainījušies arī paši, kopas dalībnieki. Citi savu darbošanās laiku Rāmupē var skaitīt jau desmit, astoņos vai piecos gados. Vēl dažiem pie mums rit tik pirmā vai otrā sezona un jaunapgūstams ir viss. Bet svarīgāka par darbošanās ilgumu jau katram ir tā lielā vēlme un interese. Un katrs rāmupietis ar tādu ir apdvests. 


Tātad, desmitais pavasaris. Lai arī desmit gadu nav nekas milzīgajā kosmiskajā laika ritā, lai arī tas nav nekas nozīmīgs arī viena cilvēka gara mūža atskaitē, bet varbūt tomēr. Jo ne jau skaits, bet piepildījums ir svarīgs. Šopavasar Katlakalna folkloras kopai RĀMUPE tad nu aprit tie desmit gadi kopš pirmās tikšanās. Desmit gadi kopš sākuma. 

Par svarīgu savas darbības jomu novērtējam visvairāk tieši ieražas un gadskārtu godus. Laika un telpas ritējumu un sadarbību. Cilvēka un pasaules laika saskanējumu. 

Tā augam. Tā dzīvojam laikā – no vieniem godiem, līdz nākamajiem. Daudz kas ir kopā svētīts un godāts. Daudz kas jau katram augot spēkā un varēšanā, un interesē, arī jau katram savās mājās, saimēs ģimenēs. 

Lielās dzimšanas dienas gaviles šogad sanāks svētīt vairāk uz rudens pusi, bet pašlaik katram ir iespēja ielūkoties tai mūsu bilžu izlasē un lūkot, kādi y\tad mums bijuši tie desmit gadi - https://photos.app.goo.gl/mgYowGzJKUXTjere7

Visu Rāmupes un viņas dalībnieku radīto un līdzradīto notikumu hronika - http://kalnakopa.blogspot.com/p/blog-page.html

RĀMUPES lielpaldies visiem sadarbības partneriem un draugiem! Un jo īpaši, mūsu mājām, Katlakalna Tautas namam un tā vadītājai Aijai Vitmanei! Un mūsu Skolotājam un kopas vadītājam Andrim Kapustam! 

Komentāri