Lielo dienu sagaidīsim Arkādijā

Ikkatrs rīts ir īpašs un nozīmīgs, un tomēr ir kādi vēl īpašāki rīti latviešu gadskārtu ritā. Un viens no īpašajiem ir Lielās dienas rīts - Pavasara Saulgrieži, mirklis, kad diena top garāka par nakti, - tad ar īpašām Saules daudzināšanas dziesmām sagaidām saullēktu, izmazgājam acis un nomazgājam mutes avotā, kas tek pret rītiem - tas īpašai acu skaidrībai, veselībai un skaistumam. Tad saucam putnus, peram viens otru ar pūpolu zariem, cienājamies ar krāsotām olām, šūpojamies jo augstu - viss mūsu pašu un mūsu tautas labumam un veselībai, spēkam, gudrībai un dailei.

Katlakalna Tradīciju kopas ļaudis jau sešos no rīta dosies uz maģisko sajūtu pārpilno Arkādijas parku, kur kopā ar Rīgas folkloras kopām sagaidīs Saullēktu un vēlāk, pusdienas laikā būs Rīgas centra augstākajā kalnā, Bastejkalnā - tur tiks iesvētītas šūpoles un notiks dižas un košas Lielās dienas svinības.

Vairāk par to, kā Pavasara Saulgriežus svētīs Latvijā, lasiet Latvijas Folkloras biedrības e-lapā un Latvijas Dievtuŗu sadraudzes e-lapā un esiet laipni aicināti pievienoties kādai no svētītāju kopienām atbilstoši savām vēlmēm, iespējām un interesēm.

Lai mums izdodas to brīdi ieraudzīt, kad saule lec sarkanā kociņā:)

Komentāri