Latviešu maskošanās tradīcijas rudenī



Katram tumšā gadalaika posmam, katram pārejas posmam cilvēka dzīvē tiek izmantotas atšķirīgas maskas, katrā rudens, ziemas vai pavasara laikā var sastapt atšķirīgas maskoto grupas ar katrai no tām raksturīgajām īpašajām izdarībām, rīcību, ar savu semantisko slāni. Masku tradīcijas ziņā Latvija ir viena no bagātākajām zemēm pasaulē. Mūsu bagātība ir gan šo maskoto grupu daudzveidība, gan arī to senums. Lai šo gadu tūkstošiem seno tradīciju apzinātu un pētītu paši un lai par to pastāstītu arī citiem, lai tajā, kas uzzināts, savstarpēji dalītos, jau 15.reizi norisināsies Starptautiskais Masku tradīcijas festivāls. Šai reizē tas par savu mājvietu izraudzījis Rīgu.

Arī Katlakalna folkloras kopa RĀMUPE savā tradīcijas izzināšanā ir iekļāvusi maskošanās tradīcijas izziņu. Visvairāk esam pētījuši un paši gājuši vienā no ļoti interesantajām un tai pat laikā tomēr ne tik populārajām rudens laika masku grupām, VECĪŠOS. Tās ir rudens laika maskoto ļaužu grupas, vairāk raksturīgas tieši Daugavas kreisā krasta apvidiem. Vecīšos ir "iemiesojušies" mūsu senču gari - Vecīši ir tādi kā iemiesoti velīši, viņi nāk gan ar savu gudrību, gan arī pārbaudīt še uz zemes dzīvojošos, apskatīt, kā tad mēs te dzīvojam.

Maskotie kā zināms, nes svētību, pārticību, auglību, veselību. Tas viss arī Rīgai tiks šai gadā. Protams, ka maskotie arī attīra to vietu, kuŗā ciemojas, no sārņiem. Lai arī Starptautiskais Masku tradīciju fesrtivāls notiek Meteņos, tomēr šais svētkos, pretēji tam, kā būtu reālajā dabiskajā tradīcijā, sapulcējas dažādu laikposmu maskotie. Tad nu arī Katlakalna Vecīši būs tur. Masku festivāls ik gadu ir viens no aizraujošākajiem tradīciju piedzīvojumiem visā raibajā tradīcionālajām norisēm bagātajā gadā. Kopā sabrauks gan pulkiem vietējie, visu Latvijas novadu makostie, gan viesi no Lietuvas, gan Pievolgas somugru tradīcijas kopēji. Viesu pulkā būs arī sens "latviešu masku draugs" Čezāre POPI, itāļu antropologs un masku tradīcijas pēnieks, kuŗš Latvijas masku tradīciju vērtē ļoti augstu tieši pasaules kopsakarā. Sarunu ar Č.Popi var lasīt Latvijas Folkloras biedrības e-vietnē un lai arī tā ir vairāk kā trīs gadus sena saruna, tā tomēr joprojām nav zaudējusi savu aktualitāti.

Viesu kopu pulkā sastapsim Kurtuvēnu folkloras kopu KURTOVE, ko mēs satikām pirms pāris gadiem Daugmales pilskalna svētkos. Kurtuvēnieši būs atveduši savu īpašo Užgavēņa masku grupu. Tā sagadījies, ka arī otri viesi no Lietuvas - kopa KURŠU AINIA, ir mums zināmi - viņi viesojās Katlakalna 1.starptautiskajā Folkloras festivālā - kopā tikām dancojuši, dziedājuši Doles salā un Podnieku sētā.

Masku festivāls allaž beidzas ar Lielo Meteņu svinēšanu. METEŅI ir vieni no jautrākajiem gadskārtu svētkiem - ja ne paši līksmākie un pārgalvīgākie...  Un vislabāk tos var baudīt piedaloties!

Visa XV Starptautiskā Masku festivāla programma lasāma Latvijas folkloras biedrības e-vietnē, aktualitātēm var sekot arī draugiem.lv Masku festivāla Pasākumu lapā, kā arī Facebook Folkloras biedrība lapā 

Komentāri