XV Masku tradīciju festivāls aizritējis

Katru gadu nemainīgi mēs piedzīvojam gadskārtu ieražas. Un tad kad ir Meteņi- tad ir pienācis ziemas vidus. Meteņi ir svētki, kad senie latvieši svinēja ziemas aiziešanu un sāka gatavoties pavasara atnākšanai. Meteņos pēdējo reizi ziemā notika masku gājieni, kad dziedot, dancojot un labu vēlot, ļaudis devās tālos ciemos viens pie otra, vizinājās no kalna un notika varena lielīšanās, lai jaunajā gadā padotos laba raža. Kā katru gadu Meteņos- arī šogad tika noorganizēts Masku festivāls. Šoreiz Rīgā. Un atkal nāca kopā maskoti ļaudis, lai dzītu projām ziemu!

Festivāls tika atklāts piektdienas vakarā ar koncertu Mazajā Ģildē. Uzstājās Kurtuvēnu un Klaipēdas folkloras kopas, ''Meža kopiena'' no Krievijas un pašmāju kopas- Delve, Miežvilki, Ķekatas un Budēļi. 

Sestdienā no rīta bija meistarklases un konference. Meistarklasēs tika rādīts un stāstīts kā, un no kādiem materiāliem tiek gatavotas maskas. Pieredzē dalījās vairākas kopas- arī RĀMUPES kopa pastāstīja kā top Vecīši. Un izrādās, ka masku gatavošanā nav jāiegulda nekādi milzu līdzekļi- tās var pagatavot no tā, ko varam atrast mājās- te es domāju- lauku mājas bēniņus, šķūņus, pieliekamos...Lietām, kuras vairs ikdienā nekalpo, bet kuras žēl izmest, var iedot otro un trešo mūžu izmantojot tās pie masku tēliem. 

Pēcpusdienā visi pošamies Masku gājienam pa Vecrīgu. Gājiens ir košs un skaļš. Gājienā piedalās ap 23 kopām! Kā gan tur nav- Vecīši, Čigāni, Budēļi, Ķekatas, Miežvilki, Dzērvju kāsis...

Pēc gājiena sākas kopu izrādīšanās koncertā Mazajā Ģildē. Pēc tam individuālo masku izrādīšanās. Pozitīvo emociju vakars turpinās teju līdz pusnaktij.

Svētdienā maskas pulcējas Brīvdabas muzejā uz Meteņa svinēšanu. Kopas sadalās pa sētām, un dancojot, dziedot, viens otram labu vēlot un lieloties- dzenam prom ziemu. Šī ziema mums iegadījusies bez sniega- nevarējām šļūkt un izvārtīties pa sniegu- kā tas šai dienā pieņemts. Ziemas dzīšana projām noslēdzas ar ugunskura iedegšanu un ziedošanu ugunij.

Un XV Masku festivāls ir beidzies. No šī bezgaljaukā pasākuma esmu saņēmusi daudz enerģijas- nu var gaidīt Lielo dienu!

Attā, Meteni- līdz nākamajam gadam!

Masku festivāla un Meteņu svētku stāstā dalījās Katlakalna RĀMUPES kopas dalībniece Dzintra Šterna

Attēlu straume

Komentāri