Par rudens tradīcijām





Sudrabotis gailis dzied
Straujupītes maliņā;
Saules meita noslīkusi,
Zelta kannu mazgādama.

29.septembris kalendārā atgādina, ka svētki Miķeļiem. Senajā laika skaitīšanas sistēmā Miķeļi iezīmē rudens saulgriežus, kad dilstošā saule nonākusi pusloka viduspunktā un diena un nakts ir atkal vienādā garumā. Ziemeļu puslodē pēc Miķeļiem saule mazāk apspīd zemi, dienas kļūst īsākas, bet naktis garākas. Latviešu teiksmā par Sauli tas attēlots ar Saules meitas noslīkšanu avotā: gaisma iet mazumā, jo Saule bēdās par meitu staigā noraudājusies. 

29.septembra vakarā plkst.19.00 kultūras namā „Rīgava” notiks latviešu tautas dzīvesziņas Rudens skolas otrā nodarbība, uz kuru aicināts ikviens interesents. Šoreiz ciemos gaidīsim Dzīvesziņas centra ZALTIS valdes priekšsēdētāju Guntu Dombrovsku, kura folkloristu vidū vairāk pazīstama kā Gunta Saule. Viņa pastāstīs par rudens godiem un dievībām latviskajā dzīvesziņā. Daudzi no gadskārtu svētkiem mums ir jau gana pazīstami – zinām Jāņus, Ziemassvētkus, Lielo dienu, Ūsiņus, Mārtiņus. Esam tos svētījuši. Bet vai saprotam, kas tie ir? Ko īsteni nozīmē visas šīs savādās, dainās aprakstītās gadskārtu svētīšanas norises? Ko tās mums, cilvēkiem, dod? Kālab mums tās būtu jāpiekopj? Šoreiz sīkāk par rudens godu ikdienišķās labklājības un to garīgo sakrālo būtību. 

Sievas un meitas aicinām ņemt līdzi kādu rokdarbu, kuru, kopīgi vakarējot, izzinot un dziedot, piepildīsim ar dzīvesziņas enerģiju. Lai spēka pietiek pārvarēt tumšos vakarus ar gudrību, čaklumu un dzīvesprieku!
Pieaugušo mūžizglītības projektu apmaksā Salaspils novada dome. Iepriekš interesēties pa t.67910477 vai e-pastu rudensskola@knrigava.lv

Komentāri