Par dalību festivālā BALTŲ RAŠTAI

Šoruden VII Starptautiskajā folkloras festivālā BALTŲ RAŠTAI Kauņā piedalīsies arī Katlakalna folkloras kopas RĀMUPE pārstāvji. Tā kā piedāvājums un aicinājums nāca strauji, pēkšņi, negaidīti, tas ir gluži kā Izaicinājums un būsim skaitā ļoti nedaudzi. Mēs atklāsim svētdienas koncertu „Lek gervi, lek gerveli“, ko varētu tulkot kā "Lidojiet, dzērves, lidojiet, dzērvēni!". Un tas notiks vēsturiskajā Lietuvas Republikas Prezidenta pilī Kauņā. Tāda saglabājusies kopš laikiem, kad Kauņa bija Lietuvas galvaspilsēta.

Kauņas Tautas mākslas centrs un Kauņas pašvaldība ik gadu, laikā pirms Baltu vienības dienas (22.septembris), rīko Starptautisku bērnu folkloras festivālu BALTŲ RAŠTAI (Baltu raksti). Festivāls ir veltīts bērniem, jaunatnei un vietējiem Kauņas ļaudīm un viesiem. Un tā mērķis iepazīstināt skatītājus un klausītājus ar seno tradicionālās kultūras mantojumu, kas kopš aizlaikiem veidojies un kopts Baltu zemēs, tai skaitā Baltkrievijā, kā arī Polijā un Krievijā, jo īpaši senās Prūsijas daļā.

Festivālā piedalās folkloras kopas no visiem Lietuvas novadiem, kā arī no kaimiņu zemēm, - Latvijas, Polijas, Krievijas un Baltkrievijas. Pārsvarā dalībnieku vidū ir bērnu un ģimeņu folkloras kopas, kas nes savus seno tradīciju un dzīvesziņas vēstījumus - rāda to, kas dzīvo dziesmās, dejās, melodijās, rakstos, zīmēs, simboliskajos stāstos, spēlēs, rotaļās.

BALTŲ RAŠTAI -2015 Kauņā norisināsies no 18.-21.septembrim. Tajā notiek gan koncerti, gan dažādas spēļu, rotaļu un danču darbnīcas. Viens no svarīgiem festivāla mērķiem līdztekus tradīcijas daudzināšanai ir baltu valodu - latviešu, lietuviešu un prūšu, popularizēšana.

Ļoti īpaši Lietuvas tradicionālajai kultūrai ir tas, ka festivālu 18.septembra vakarā atklās Lietuvas tradicionālās garīgās kopienas Romuva krīve Inija Trinkuniene (Inija Trinkūnienė). Skaistajā svētvietā, Neres un Nemunas satekas vietā, pie Kauņas romuviešu izveidota aukura, īpaši iekoptas un izveidotas uguns vietas, notiks viņas vadīts ugunsrituāls sadarbībā ar Viļņas romuviešu rituālu kopu Kūlgrinda un Kauņas sutartīņu kopu Kadujo (vadītāja Laura Lukenskienė) . Sestdien līdztekus citiem festivāla pasākumiem, tā dalībnieki iekļausies arī Vislietuvas etniskās kultūras akcijā "Visa Lietuva šoka" (Visa Lietuva dejo). Festivāls noslēgsies pirmdien - ar semināriem un praktiskām tradīcijas mācībām - lekcijām par tautas mākslas nozari, simboliku, tradīcijām un to garīgo satvaru. Un vakarā notiks Rudens vienādību rituāls un festivāla slēgšana. Gan festivāla laikā, gan vēl pēc tam Kauņa ir aplūkojamas vairākas tradicionālās mākslas un zīmju tradīcijas izstādes.





Komentāri