Vilnas dzijas krāsošanas darbnīca. Paveiktais, iegūtais, prieks


Divarpus dienu garumā Dūdumu sēta Katlakalna Krogsilā bija pārvērtusies teju vai par kādu alķīmisku laboratoriju. Gluži uz viduslaikiem nebijām pārcēlušies un tomēr tas, kas te notika ir alķīmiķa vārdam tuvu... Tika kurināti uguņi, kūpēja katli, tika mērcēti un karsēti augi – ziedi, lapas un saknes, tika jauktas un šķīdinātas dažādas  vielas, kuru nosaukumi kopš skolas laiku ķīmijas stundām gandrīz nebija lietoti un runāti. Alauns, varš, dzelzs, alvas sāls, vīnakmens, zilumzāles, sārms. No rokas rokā tika padotas un mazgātas un skalotas dzijas šketeres.
Notika kārtējā darbnīca seno amata prasmju darbnīcu ciklā. Šoreiz tā bija Darbnīca vilnas dzijas krāsošanā ar augiem un izmantojot organiskās ķīmiskās vielas Meistares Anetes Karlsones vadībā. Krāsošanā ieinteresētās mācekles sabrauca no tuvām un tālām Latvijas vietām – tālākās brauca no Alūksnes, tuvākās – tepat no dažādiem Ķekavas novada un kaimiņu miestiem un Rīgas. Daudzas tradicionālo amatniecību un rokdarbus bija iepazinušas jau kopš bērnu dienām vecmāmiņu aprūpētas un skolotas, un arī no skolas un studiju gadiem. Dažas, pēkšņi, pēdējos gados un mēnešos sajutušas īpašo tautas dzīvesveida un amatu prašanas garšu, pašas šuj, izšuj, auž un celo sev tradicionālos goda tērpus. Tādas bijām, dažādās un tai pat laikā uz viena viļņa, tādas sanācām, sabraucām, tādas mācījāmies. Valodojot skanēja gan Vidzemes sēļu, gan rūveniešu un preilēniešu izloksnes, gan citas, ne tik viegli nolasāmas un pazīstamas izloksnes.

Kopīgā darbā un kopīgā dabas, dzijas pārvērtību un pašu veikuma apjūsmošanā pagāja 3 dienas. No piektdienas vakara pirmās satikšanās un iepazīšanās vārdiem un teikumiem līdz svētdienas, pārsteigumu dienas mirkļiem. Šī bija arī vēl jo īpaši Laimas un Māras svētīta Darbnīca, jo tieši svētdienas rītā viena no mūsu krāsotājām-amatniecēm kļuva par pirmreizējo vecmāmiņu. Priecājāmies visas līdz ar viņu. Un mūsu krāsošanas veikums tad bija ar divkāršu prieku pildīts.

Ar pierakstiem pildījās mūsu piezīmju gudrās klades, ar emocionāliem pacēluma mirkļiem pildījās mūsu jūtu pasaule. Šīsreizes kopējais veikums – 38 dažādi krāsu toņi iegūti, 38 dažādu krāsu šķeteres, no kuriem darbnīcai beidzoties, katra varējām izvēlēties un iegādāties vēlamos – divus, trīs vai četrus, kā nu kura. Daudzām šis bija dzijas krāsošanas pieredzes sākums, dažai jau pilnveidošanās. Bet vispār cerams, ka visas darbnīcas mācekles pēc dažiem gadiem varēs atkal sanākt kopā jau kādā krāsošanas praktizētāju salidojumā, dalīties savā pieredzē un apmācīt citus.

Rudenī un ziemā darbnīcas turpināsim - plānotas gan lekcijas, gan praktiskās nodarbības celošanā, seno kreklu šūšanā. Tāpat arī tiks apskatītas citas tēmas. Aicinām pieteikties lapas sekotājos, aktualizēt jaunumu saņemšanas opciju fb vai šeit un saņemt regulāru informāciju par Rāmupes darbību.

Darbnīcas norisi finansiāli atbalstīja Latvijas Valsts Kultūrkapitāla fonds, tās norisi nodrošināja Lauku sētas Dūdumi-1 saime un čaklie palīgi.

Komentāri