Šūsim arheoloģiskos kreklus

Katram, kurš saistījies ar tautas senajām zināšanām un prasmēm, bieži gribas šai jomā iedziļināties jo dziļi un meklēt jo vairāk. Un arī gribas ko savu. Mums, Katlakalna folkloras kopas RĀMUPE dalībniekiem, arī gribas daudz - dziedāt, spēlēt, dejot, iet rotaļās, kopā svinēt svētkus. Un ne tikai to - svarīgas arī citas tradicionālās prasmes. Pēdējos gados vairākkārt esam rīkojuši dažādas seno amatu prasmju apguves darbnīcas: esam darinājuši puzurus Ziemassvētkiem un Lielajai dienai, esam pinuši ar meldriem, adījuši ar vienu adatu, celojuši, arī krekli ir jau šūti. Ir lietas, ko jauki darīt kopā.

Kopā šai rudenī sanākuši jauni, tradīcijā ieinteresēti, dalībnieki, kuriem arī vēlme un nepieciešamība tikt pie sava krekla ir jo dedzīga. Katrs taču vēlas sev iegādāties vai darināt apģērbu. Jā, mums ir greznie, Latgales tipa, senie tērpi, kas jau kopas sākumos darināti ar Katlakalna Tautas nama atbalstu, tomēr ir priekšnoteikums – vismaz vienu kreklu, kājautus un apavus – zābaciņus vai vismaz pastalas, jāsagādā sev katram pašam. Tas it kā pats vienkāršākais - katra meita vai sieva tālajā 5., 6. vai 9. gadsimtā, nemaz nerunājot par vēlākajiem laikiem, prata darināt ikdienai nepieciešamās lietas. Tai skaitā apģērbu sev un savai saimei. Tikai vēlāk krekliem parādījās smalkāki šuvumi un greznie rakstu izšuvumi. Senajā apģērbā greznumu un aizsardzību deva rotas. Tātad, - senais krekls ir gandrīz kā visa sākums.

Tad nu mēs atkal rīkojam Seno kreklu šūšanas darbnīcu. Piegriezīsim un šūsim seno (arheoloģiskā parauga) kreklu kopā ar jau mūsu iepatikušos meistari, pacietīgo skolotāju VIJU LIEPU. Vija Liepa tiešām ir Skolotāja no Dieva dota un māk iemācīt visiem un jebko, ko pati prot un pati allaž mācās – ir prasmīga un pacietīga. Vairākkārtēja Dziesmusvētku Tautastēpu skašu laureāte pašdarināto tērpu konkursos. Šai vasarā skatē piedalījusies un ir laureātu godā ar pašdarinātu Ziemeļvidzemes tērpu. Ļoti īpaši ir tas, ka pilnīgi viss tērpā ir pašas Vijas veidots un lolots – pat milzu krāšņā sakta. Tērps tapis sešu gadu rūpīgā darbā un pētījumos. Vija allaž atgādina, ka svarīga ir ne tikai greznā tērpa āriene, bet arī vīļu iekšpuses un izšuvumu kreisā puse. Ikdienā Vija strādā Rīgas 28.vidusskolā un Bērnu un jaunatnes centrā ''Mīlgrāvis'' un, arī viņas audzēkņi un pašas veidotie metodiskie materiāli allaž izpelnījušies labu novērtējumu. Katru vasaru Vija vada dažādas seno amatu prasmju ievirzes nometnēs 3x3 un citviet. Arī mēs allaž esam priecīgi un gandarīti ar Viju Liepu sadarboties.

Seno kreklu šūšanas darbnīca ir mūsu šīssezonas lielā projekta Gadskārtu un ģimeņu godu tradīciju skola pirmā nodarbība un to atbalsta Latvijas Kultūrkapitāla fonds.

Tiksimies Katlakalna Tautas namā svētdien, 25.novembrī no plkst. 11.00 un zīmēsim, piegriezīsim, šūsim tik, cik vien pietiks dukas un varēšanas.

Komentāri