Lielās dienas svētes Katlakalnā

22.martā Lielās dienas svētes  norisināsies Katlakalnā. No 6.00 – Daugavmalā pie Nēģīšiem - Saules aicināšana, gavilēšana, uguns iedegšana, putnu dzīšana, ziedojumi, Lielās dienas rotaļas un dziesmas; pēc tam Katlakalna Tautas nama Laukumā Lielās dienas šūpoles, apdziedāšana, olu kaujas, gaismas-tumsas spēkošanās un saspēle, mielasts. 

Laiks, kad tumsa un gaisma līdzsvarā, dienas un nakts garums līdzsvarā... Saule līdz debesu juma virsotnei pusceļā... Saules meita kāpj kalnā, jo dienas augstāku un tālāku, garāku ceļa gabalu veikdama, ilgāku laika gabalu šaipus horizonta vadīdama. Zemes siltumu un auglības sparu vairodama. 

Dabas atmodas laika kulminācijas sākums ir laiks ap Lielo dienu. Jau sākot no Austras, kad sākas saules lēkta gaidīšana, tā ik pa laikam svarīgajos rītos turpināsies līdz pat īpašajam Saules griežu rītam, līdz brīdim, kad diena patiesi būs nakts garumu pārspējusi un kad būs astronomiskais pavasaris sācies, kad viņas lēkta un rieta brīži būs zemes Ziemeļu pusē ieritējuši. 

Izsenis mūsu senči šo laiku ir īpaši daudzinājuši, Saules kāpumu ar dziesmām, rotaļām un uguni veicinājuši un stiprinājuši. Un mēs to turpinām, bieži vien no jauna to mācīdamies, bet turpinām, un tā ir tik diža un stipra, un priecīga sajūta. 

Lielās dienas rīts sākas ar gavilēšanu, balss ieskandināšanu, ievibrēšanu, saskaņošanu ar putnu balsīm un dabas skanēšanu. Balss top brīva un vaļā. Visu ziemu slēpusies krūmos, mežos un paša dzīlēs, tā nu raisās. Lai top! 

Arī mēs Lielās dienas rītu svētīsim. Svētīsim Katlakalna Nēģīšos, krāšņajā Daugavas malā un vilināsim Saules atmošanos aiz tālajiem Doles salas mežiem, krūmiem un brikšņiem. 

Nākot Lielo dienu godāt, līdzi ņemsim plaucētus bērzu un pūpolu zarus – lai bērzzari uzplauktu, tie jau laikus, nedēļas divas pirms pašiem Lielās dienas godiem, jānes istabā, siltumā. Pūpolu un bērzu zari šai rītā būs mūsu svētās rīkstes, ar kurām iepērsim svētību, veselību un prieku visos sanākušajos! Kursim uguni sauli gaidot, dziedāsim saules dziesmas un iesim rotaļās, mazgāsim mutes Daugavas ūdenī. Bet pēc tam iesim uz Katlakalna Tautas nama laukumu, kur rotāsim šūpoles, šūposimies, apdziedāsimies, kaulēsimies ar olām un baudīsim, svētku mielastu, kuru paši ar savu nesumu būsim kuplinājuši. 

Sīkākas ziņas, - Gunta Saule, Katlakalna folkloras kopa RĀMUPE, tālr.: 27811297, 
sociālajās vietnēs @guntasaule 


Komentāri

Agure Marian teica…
Šo komentāru ir noņēmis emuāra administrators.