Bluķa vakars Katlakalnā


Ai, bagāti Ziemassvētki,
Lejiņā nogājuši;
Tekam veci, tekam jauni,
Velkam svētkus kalniņā.

2014.gada 6.decembrī no plkst. 17.00

Katlakalna folkloras kopa RĀMUPE 
aicina piedalīties BLUĶA VAKARĀ!

Bluķa ceļš - Bauskas šosejas 12 km-Bērzu iela-Pļavniekkalna iela-Katlakalna Tautas nams

Saģērbies silti, sagaidi bluķi un nāc kopā ar mums!

Ar dziesmām un rotaļām, ar dančiem, dūdām un bungām nesīsim prieku un veselību, pārticību un auglību ikkatrā Katlakalna sētā!

Ar laba vēlējumiem sadedzināsim bluķi, iedegsim gaismiņas eglītē!

Kas priecīgs, tas vesels un laimīgs! LAI TOP!

Laiks no Mārtiņiem līdz decembŗa vidum ir vistumšākais visā gada ritā, laiks, kad dienas gaismas vismazāk. Bet jau izsenis ļaudis tiekušies tumšo laiku padarīt gaišāku. Kas tad tumsu kliedē labāk kā PRIEKS. Un kopābūšana.

Un arī mēs meklējam PRIEKU, ar ko kliedēt tumsu. Lai arī latvji ir viensētnieki, tomēr svētki allaž ir bijuši kopīgi. Svētku prieks, svētku gaisma no pašiem vien ir atkarīga. Pašu radīta, veidota un kopta. Lai arī sākums priekam ir katrā pašā, katrā sētā, katrā saimē. Tomēr kad katras saimes prieks tiek sanests kopā, rodas lielais, visu kopējais svētku prieks.

Ziemassvētkus gaidot tiek izvelts bluķis pa malu malām, pa sētu sētām. Tā ir daudzus gadu simtus sena tradīcija. Bluķī sakrājas viss aizgājušais gads, - viss, kas tajā noticis. Ziemas saulgriežu laikā tiek pārradīta pasaule – noārdās senā un dzimst jauna pasaule. Jauns gads. Jauna saule aust. Ticējumi vēsta, ka krietnu laiku pirms ziemas saules griežiem, pirms pašas gaŗākās nakts, sākušies Bluķa vilkšanas vakari. Un pa malu malām izvilkti, tie sadedzināti, lai vairotu gaismu, lai palīdzētu pasaulei pārdzimt un Saulei atjaunoties. Sadedzinot bluķi, mēs līdzdarbojamies pasaules pārradīšanā – paši savas pasaules pārradīšanā – attīramies no liekā, no sārņiem, no nākamībai nevajadzīgā un stiprinam labās vēlmes un radāmās domas, vairojam spēku un sparu. Tiek sadedzināts vecais, lai rodas jaunais.

Līdz šim mēs, Katlakalna folkloras kopa RĀMUPE esam savu bluķi vilkuši tik ap savu māju vien, bet nu mums gribas, lai citās Katlakalna mājās arī tiek iekšā pasaules pārradīšanas prieks. Lai katrs dabū savai sētai to bluķa vilcēju nesto svētību, veselību un auglību. Pļavniekkalna iela no Bauskas šosejas 12 kilometra līdz pat Tautas namam 6.decembra pievakarē pārvērtīsies bluķa ceļā.

Izvilkuši bluķi, nonāksim Viducī, kur visa sākums. Katlakalna ciema centrā – pie Tautas nama. Tur bluķi sadedzināsim. Un, kā ik gadu, iedegsim brīnumsveces Katlakalna Ziemassvētku eglē. Izrotaļāsim ziemas vidus, tumšā laika, rotaļas un izdancosim kādu modru auglības un gaismas danci. Un mūsu visu nestās labās domas, iedegtās svecītes eglē varēs sirsnīgāku un siltāku padarīt Ziemas tumšo laiku, Ziemas saulgriežu gaidīšanas laiku.

Nākam pulkā, katlakalnieši! Lai mūs vieno prieks par mūsu Dievzemīti, mīļo Latviju, prieks par mūsu novadu un ciemu, par mūsu mājām un sētām, par padarītiem un darāmiem labiem darbiem!



Komentāri