Pasaku svētki Džūkstē

27. augustā no 13.00 Džūkstes Pasaku muzejā notiks tradicionālais pasākums ģimenēm „Pasaku svētki”, kas tiek svinēti par godu latviešu rakstniekam un folkloristam Ansim Lerhim – Puškaitim. Tā ir diena, ko jautri un izzinoši pavadīt kopā ar ģimeni pirms jaunā mācību gada sākuma.

Pasaku svētku apmeklētājus sagaidīs Džūkstes Pasaku tēli, kas aicinās doties pa Pasaku tēva A. Lerha - Puškaiša pēdām - ar gudrību un spēku izzināt pasaku valstību, ar maziem nedarbiņiem pārvarēt ceļā satiktos šķēršļus, ar atjautību atminēt Džūkstes Pasakas, caur tautasdziesmām spēlēt iecienītās Džūkstes Pasaku spēles un orientēties Pasaku dārzā. Radoši izpausties varēs darbnīcās - izveidot savu pasaku pūķi, no dabas veltēm uzaust savu grāmatzīmi, no papīra izveidot pasaku tēlu maskas.

Pasaku svētkos darbosies stāstu darbnīca „Caur tautasdziesmām uz pasakām” un brīvais mikrofons, kur ikviens aicināts stāstīt savus stāstus. Piedalīsies folklorists, pētnieks un stāstu meistars Dr. Philol. Guntis Pakalns un Katlakalna folkloras kopa RĀMUPE. Ar interesantiem stāstiem dalīsies arī folkloriste, latviskās dzīvesziņas kopēja, senbaltu tradīciju pētniece un popularizētāja Gunta Saule.

Pasākuma laikā tiks atklāta izstāde „Līdzības”, ko sagatavojusi Latvijas Universitātes Literatūras, folkloras un mākslas institūta Latviešu folkloras krātuve. Izstāde veltīta mākslinieka Daiņa Rožkalna (1928.) mūža darbam. D.Rožkalns veidojis 370 ilustrācijas akadēmiskā izdevuma „Latviešu tautasdziesmas” sējumiem. Ekspozīciju papildina mākslinieka veidotie linogriezumi un tušas zīmējumi. Tā ir čeļojošā izstāe, kas paviesojusies jau LNB, Mazsalacas Novadpētniecības muzejā un tagad - Džūkstes Pasaku muzejā. Vairāk par šo ekspozīciju, mākslinieku un tās ideju - http://lr1.lsm.lv/lv/raksts/augstak-par-zemi/grafikis-dainis-rozkalns-par-ilustracijam-tautas-dziesmam.a60057/,

Džūkstes Pasaku muzejs iekārtots Tukuma novada Džūkstes pagastā, Džūkstes Lancenieku skolā,, kur laikā no 1882.-1903.gadam dzīvojis un skolas skolotāja gaitas vadījis skolotājs, rakstnieks, pasaku un teiku krājējs un pētnieks Ansis Lerhis-Puškaitis (1859-1903). Cilvēks, ko tiešām var dēvēt par Pasaku Tēvu, jo līdzīgi kā Kr.Barons vācis un sistematizējs Dainas, A.Lerhis-Puškaitis vācis, pierakstījis un kārtojis latviešu teiku un pasaku krājumu.

Muzeju 2001. gada 19. decembrī dibinājusi Džūkstes pagasta pašvaldība pēc skolotājas, vēsturnieces un stāstnieces Judītes Timmas (1939-2012) iniciatīvas. Viņas vadībā muzejs izveidojies par nozīmīgu stāstnieku kustības centru.

2010. gadā muzejs iekļauts Tukuma muzeja sastāvā, 2011. gadā uzsākta muzeja ēkas restaurācija un tās laikā atrasts 1889. gadā darināts grīdas dēlis ar A. Lerha-Puškaiša parakstu.

Iesākto darbu A.Lerha-Puškaiša veikuma, pasaku un teiku daudzināšanā un stāstnieku un folkloras ļaužu pulcināšanā turpina Pasaku muzeja patlabanējā vadītāja Dita Silava.

Par Džūkstes PASAKU MUZEJU un “Pasaku svētkiem” vairāk - http://www.tukumamuzejs.lv/dzukstes-pasaku-muzejs/1299-pasaku-svetki-dzukstes-pasaku-muzeja

Komentāri