Katlakalna folkloras kopa RĀMUPE šoruden uzsāks septīto sezonu

Katlakalna folkloras kopa RĀMUPE (vadītājs Andris Kapusts) jauno, savas darbības septīto, sezonu sāks 8.septembrī plkst. 18.30. 
 Jau laikiem tā iegājies, ka septembris itin bieži ir kā jauns sākums, gluži kā jauns gads sākas septembrī. Bērni un jaunieši sāk skolas gaitas un studijas. Arī kultūras pasākumu un norišu klāsts mainās no vasarīgā uz rudenīgāku. Kultūras namos pēc vasaras brīvdienām atgriežas dažādas brīvā laika kopas – teātri, kori un deju kolektīvi. Arī folkloras kopas rīkojas līdzīgi. Un ik gadu ierasts tā, ka uzsākot jaunu sezonu, īpaši tiek gaidīti jauni dalībnieki.

Vairākiem RĀMUPES dalībniekiem arī vasara aizritējusi darbīgi, bet tas ir tālab, ka daudziem no mums folklora un tradīcijas kopšana, izzināšana un dalīšanās tajā kļuvusi par dzīvesveidu un garīgo pārliecību. Tad nu esam vasaras laiku vadījuši aizrautīgos piedzīvojumos, izzinošos ceļojumos, svētkos, koncertos, pasākumos un jūtamies piepildīti un atjaunoti, gatavi jaunam darba cēlienam,

Neatņemama kopas darbības sastāvdaļa ir tradicionālo gadskārtu godu svētīšana un arī daudzas dziesmas mēs apgūstam saskaņā ar gadariti. Šāda pieeja mūsu darbību veido dabisku un atbilstošu tradicionālajam pasaules uzskatam. Darboties mūsu folkloras kopā ir aicināts ikviens un pats svarīgākais ir interese – par tradicionālo dziedāšanu, muzicēšanu, tradicionālajiem rituāliem. Iepriekšējā folkloras, dziedāšanas un muzicēšanas pieredze ir maznozīmīga, jo, ja ir interese, visu var uzzināt un iemācīties.

Kopa RĀMUPE darbojas kopš 2010.gada pavasara un šoruden uzsāksim septīto darbības sezonu. Un jau septembris solās būt aktīvas darbības pilns – dienu pēc sezonas atklāšanas pašu mājās, 9.septembrī, esam iecerējuši doties mācīties un sadejot tradicionālos dančus pie draugiem un domubiedriem Ķegumā Danču skolā kopā ar Brīvajiem danču muzikantiem un vietējiem dejotājiem, savukārt 14.septembrī Daugmales pagasta tradicionālās kultūras pasākumu ciklā Latvietim būt?! dalīsimies pieredzē par Rudenāju svētīšanas tradīciju. 22.septembrī Sauliešu pilskalnā iededzināsim tradicionālo Baltu Vienības ugunskuru un sasauksimies ar citiem uguņiem baltu pilskalnos un svētvietās Latvijā, Lietuvā un citviet pasaulē, kur mīt baltu tautas. Šogad arī Rudens sākums ir tieši 22.septembrī, tāpēc arī mums tie būs divkārši svētki – daudzināsim gan rudens ražu, gan Baltu vienību. Bet 23.-24.septembrī kopa dosies kuplināt gadskārtējo, šogad jau piekto Zemgales Stāstnieku festivālu Pilsrundālē.

Daudzi kopas dalībnieki ir īpaši ieinteresēti pilnveidot un paplašināt zināšanas tadicionālajā kultūrā, dzīvesziņā un baltu pasaules tvēruma ieviešanā savā dzīvē, tāpēc ir arī atsaucīgi Latviskās Dzīvesziņas pasākumu cikla dalībnieki un klausītāji, apgūst dažādus senos amatus un prasmes gan individuāli, gan Seno amatu darbnīcā. Tāpat arī darbojas jaunveidotajā Stāstnieku kopienā, kas sāka darboties šīgada pavasarī.

Komentāri