Jāņu ielīgošana Bastejkalnā

19. jūnijā, ceturtdien plkst. 18.00 – 21.00
Laikā, kad Saule uzkāpusi visaugstāk debesu kalnā, kad dienas visgarākās un naktis visīsākās, ir klāt JĀŅI, Vasaras saulstāvji. Par Saulstāvjiem dēvēti tālab, ka vairākas dienas Saule it kā “pārdomā”, it kā uzkavējas tai kalna galā. Un tad tik sāk slīdēt atkal lejup un dienas rucināt īsumā. Jāņu laiks ir dabas pilnzieda laiks. Kad ziedi viskošākie, visatvērtākie, vissmaržīgākie. Mirklis pirms sāk riesties augļi. Un ļaudis tāpat. Jāņu nakts reibina savā brīnumainībā.
Kā katru gadu mirkli pirms Latvijas kalnu virsotnēs pacelsim pūdeles un iedegsim Jāņugunis aicinām ielīgot Bastejkalnā.

Ai, Jānīti, Dieva dēls,
Tavu augstu cepurīti;
Visa plašā pasaulīte
Apakš tavas cepurītes.



Ielīgošanā Rīgā, Bastejkalnā kopā ar Rīgas un ārpus Rīgas novadu kopām ceturtdienas vakarā, 19.jūnijā - no 18.00-21.00 - piedalīsies arī Katlakalna RĀMUPE. Bastejkalns pārtaps vienā lielā sētā un visi svētku dalībnieki un apmeklētāji taps par vienu kuplu saimi, kas gatavojas Jāņu ielīgošanai.  Tiks pīti vainagi un ozollapu vītnes, dziedātas līgotnes, iekārtota ugunskura vieta, gatavotas lāpas, plostiņi un ugunsrats, siets siers, iets rotaļās un dancots... Kā jau īstā lauku sētā pienākas! Folkloras kopu ļaudis dalīsies savās zināšanās un pieredzē Jāņu svinēšanā un gatavošanās svētkiem.
Piedalās – GRODI, GARATAKA, KRULLA, CIGUZIS, CEIDARI, SAVIEŠI, VILCENES, VILKAČI, BERENDEJKA, DANDARI, Rīgas danču klubs, Katlakalna RĀMUPE un Bārbeles folkloras kopa.


Jāņu ielīgošanu Bastejkalnā ar Rīgas domes atbalstu rīko Latvijas Folkloras biedrība.
Informācija: www.folklorasbiedriba.lv


e-pasts birojs@folklorasbiedriba.lv


Jelena Jekimova 28363035


Andris Kapusts 26063277 

Komentāri