Linu kreklu darināšanas darbnīca

2015.gada 8.aprīlī plkst. 18.00 Katlakalna Tautas namā Seno amatu darbnīcā piegriezīsim un šūsim linu kreklus kopā ar meistari Madaru Briedi

Gāju ganu pavadīt,
Dziedāt vien gribēdama;
Gāju linu izravēt,
Linu kreklu gribēdama.

Mūsu tautā ir zināmas vairākas Dainas un ticējumi par liniem un arī par krekliem, to šūšanu un nēsāšanu. To vidū tāds, ka jaunam linu kreklam esot jābūt gatavam līdz Lielajai dienai, pavasara vienādībām, kas mūsu kalendāros atpazīstams kā pavasara sākums. Un Lielās dienas rīts ir tas svētku brīdis, kad tam jaunajam kreklam jābūt mugurā. Šogad gan Lielā diena jau aiz muguras, bet vai nu ir vērts gausties par nepadarīto, un zaudēt cerību, ja tas šogad nav pagūts. Turklāt, nebūt nav teikts, ka pēc Lielās dienas kreklus šūt vairs nedrīkst – gluži otrādi, - tie šūdināti arī vēlāk un vēl ganos ejot. Tāpēc arī mēs varam negaidīt nākošu ziemu, bet ķerties tam darbiņam klāt un pie jauna krekla tomēr tikt vēl šopavasar, līdz Ūsiņiem.

Ticējumi vēsta arī to, ka "Krekli jāizgriež pēc pusdienas, tad tie labi pieguļ pie miesas un jāšuj vecā mēnesī, lai ir izturīgi".

Katlakalna Seno Amatu darbnīcā Linu kreklu šūšanas nodarbībā gaidām gan zinātājus, kam kās padoms šūšanā pietrūcis, gan arī pilnīgus iesācējus. Kopā ar seno tērpu darināšanas speciālisti un tradicionālās amatniecības meistari MADARU BRIEDI darināsim linu kreklus pēc sena kreklu darināšanas parauga. Tos paši gan piegriezīsim, gan ar rokām sašūsim. 

Tie, kam ir krietna vēlme tikt pašiem pie sava krekla, bet nav īsti drošu zināšanu, arī par auduma iepriekšēju iegādi var neraizēties, jo krekla audums arī būs nopērkams pie Madaras.

Samaksa par dalību darbnīcā – EUR 5,- (+ linu auduma izmaksas - 7,- EUR m)

Pieteikšanās un sīkākas ziņas – 28846708 (Gunta)

Komentāri