Darināsim puzurus Lielās dienas gaidās

Katlakalna Seno amatu darbnīcā 11.marta vakarā no sešiem Katlakalna Tautas namā atkal satiksimies ar puzuru meistari Ausmu Spalviņu un šai reizē darināsim Lielās dienas puzurus. Tajos tiek vairāk izmantotas putnu smalkās spalviņas, sarkani un balti dzīpari, izpūstas, krāsotas olas.

Lielās dienas puzuru darbnīca kopā ar meistari Ausmu Spalviņu sola radošu un spraigu, un tai pat laikā rimtu un saskanīgu darbošanos. Dažkārt gadās dzirdēt jautājumus – vai tad puzuru gatavošana nav tikai ziemas laika nodarbošanās gaidot Ziemassvētkus, vai tad tos darina arī Lielo dienu gaidot? Izrādās, jā – tie piederās arī citos gadskārtu un dzimtas godos. Un Lielās dienas puzuri, tāpat kā Ziemassvētku puzuri, tiek izmantoti mājas, istabas pušķošanā, rotāšanā. Arī tie nes saskaņotību un svētību. Un, protams, ienes savu īpašo enerģiju telpā, kuŗā virpuļo. Tomēr, kā vēsta mūsu meistare, tie nav arī gluži tādi paši kā Ziemas vidū darinātie puzuri.

Puzuru stāsti ir daudzveidīgi un tai pat laikā arī vienveidīgi: tā ir iekšpasaules un līdztekus arī ārpasaules sakārtošana. Dažuviet to uzskata par pasaules radīšanas stāsta atspoguļojumu vai izspēli. Tāpēc biežāk tie sastopami un izmantoti ziemas vidū – laikā, kad jaunai gaismai dzimstot, pasaule tiešām simbolsiki tiek pārradīta. Kā jau arī citviet mūsu tradīcijās to esam atskārtuši, šai pārradīšanā tiek uzsvērta katra paša līdzdalība un līdzatbildība. Sadarbība. Saskaņa un saskaņošanās ir tāds puzuris. Un arī sapratne pat to, kā pasaule top, var veidoties puzuri darinot. Tātad tāda puzuru darināšana ir arī kā pasaules radīšanas mācībstunda. Un tai pat laikā top rota, kas iepriecē acis un, kas daiļo telpu. Un to sakārto, jo vienā diegā iesiets puzuris kārto telpu ap sevi.

Nākot uz darbnīcu, variet ņemt līdzi savus materiālus, - sagarinātus salmus, baltus un sarkanus dzīparus, izpūstas olas, smalkas putnu spalviņas, taču varēsiet izmantot arī meistares sarūpēto.

Piedalīšanās darbnīcā par ziedojumiem.

Pieteikšanās - 28846708 (Gunta )

Komentāri