Gaismas atgriešanās svētki Vecrīgā

Ziemas vidus Latvijā sasniedzis savu kulmināciju otrdienā, 20.decembra vakarā, Vilku mēneša trešās savaites otrā, Vecrīgā. Mums. Katlakalna Rāmupei, Rīgas Grodiem, Garatakai, Vilcenēm, Dandariem, Skandiniekiem, Rīgas Danču klubam, Zeltābeles bērniem, Lānam, Rijai, Berendejkai, Bārbeles Tīrumam un citiem, kas tur bija – tiešā klātesamībā vai tikai domās. Mūsu Bluķa vakarā. Ar sidrabiņa lietiņu, Saules vedībām, zvārguļu un tauru skaņām, bungu rīboņu, caurskanošu, gaismu un saules atgriešanos piesaucošu “kaladū” - līdz debesīm tālu. Un debesis bija tepat, lejā, tais mākoņu apskāvienos kā miglā. Un Saule tepat - degošo uguņu dzirkstelēs iededzot jaunā gaismas gada izdošanos, labo notikšanu. Prieku, veselību, gudrību, sirdsskaidrību piesaucot, darbu, ticību un pārliecību un dievpalīgu vārdos teikto vēlējumu, nodomāto labo domu tīrību īstenojot.

Citiem tā tās bija Siguldā, vēl citiem Jelgavā, Tukumā, Bauskā, Vecumniekos, Kroma kolnā, Cēsīs ... Un nu, jaunais Saules gads ir sācies! Visdziļāk jūras dzelmē nolaidusies, nu saulīte sāks celties pasaules kalnā augšup. Sākumā pavisam lēni un it kā pat nemanāmi un tad jau arvien straujāk.

Kā ik gadu Saulgriežu laikā Vecrīgas viducī Rīgas un novadu folkloras kopas sanāca kopīgi svinēt Bluķa vakaru. Kopīgi vilkt bluķi visai Vecrīgai cauri un apkārt, tā simboliski apvilkdami to visai Latvijai un ikkatrai mūsu sētai, pagastam un novadam, ikkatram mums nesdami svētību, prieku, veselību un laimi jaunajā Saules gadā. Katlakalna RĀMUPE arī šogad kopā ar citām Rīgas un Latvijas folkloras kopām piedalījās šai iedvesmojošajā norisē. Satikušies 20.decembra vakarā pirms sešiem Rātslaukumā, no kurienes, kā katru gadu sākās priekpilnais un aizrautīgais, skanīgais gājiens.

Cauri Vecrīgai skaļais bluķa ceļš virzījās pa Grēcinieku ielu, Audēju ielu, Vaļņu ielu, Kaļķu ielu, cauri Līvu laukumam un pa Mazo un Lielo Smilšu ielu nonācām Doma laukumā, kur Ziemassvētku tirdziņā sadziedājām un sadancojām ar Līvānu “Ceiruleiša” degsmīgajiem maskās tērptajiem, lai mošķi netiek klāt, muzikantiem. Tad gājiens turpinājās pa Jaunielu, Krāmu ielu, Jaunavu ielu cauri Rīgas domes pazemei, un atgriezās Rātslaukumā, kur ar kopu vadītāju un citu Bluķa vakara viesu labajiem vēlējumiem un ziedojumiem bluķi tika likti ugunī un folkloras kopu vadīta turpinājās svinēšana – Ziemassvētku laika dziesmas, danči un rotaļas skanēja līdz pašam vakaram.

Bluķa vakaru Vecrīgā, kā ik gadu rīkoja Latvijas Folkloras biedrība ar Rīgas domes atbalstu.
 Foto:Aldis Jonikāns

Komentāri