Ziemas Folkloras dienas Sēlijā un Daugavpils novadā

Nākošnedēļas nogalē, 10.-11.decembrī mēs, Katlakalna folkloras kopas RĀMUPE dalībnieki  dosimies izzinošā un radošā braucienā - esam aicināti kuplināt Ziemas folkloras dienas un vadīt Ziemassvētku ieskandināšanas rituālus Sēlijas pusē un Daugavpils novadā.




Vispirms ciemosimies daudzu iemīļotā rakstnieka Jāņa Jaunsudrabiņa bērnības mājās "Riekstiņi", kas viņa bērnības tēlojumu krājumā  Baltā grāmata ieguvuši literāro nosaukumu "Mūsmājas". Bluķa vilkšanas norisē ap Riekstiņiem iesaistīsies muzeja darbinieki un vietējie neretieši. Tālāk mūsu ceļi vedīs uz nelielu miestu Kaldabruņa - Ziemas Folkloras dienu notikumi turpināsies bijušajā Kaldabruņas muižas (vēlāk skolas) ēkā sadarbībā ar tajā saimniekojošo radošu un darbīgu cilvēku kopienu, biedrību Ūdenszīme, kas ceļ Kaldabruņu laukā no pamestības un aizmirstības.

Savukārt sestdienas vakaru sagaidīsim un svinēsim Raiņa jaunības mājā Berķenelē kopā ar Daugavpils un tuvējās apkārtnes sabiedrību. Berķeneles Raiņa mājā iekārtots gan muzejs, gan naktsmītnes un saviesīgas telpas ceļotājiem. Bet svētdienas rītā vadīsim Ziemassvētku ieskandināšanas rituālu Līksnas muižas parkā - ar bluķa vilkšanu cauri Līksnai, uguns iedegšanu, ziemasvidus svētku daudzināšanu - dziesmām un rotaļām. Ziemas Folkloras dienu noslēgumā viesosimies Brāļu Skrindu muzejā Vabolē.

Komentāri