Kad ielīgojām Jāņus Rīgas Bastejkalnā

Jau gadus desmit sena vēsture ir Jāņu ielīgošanai Rīgas viducī, Bastejkalnā. Kopā sabrauc vairākas Rīgas un tuvākās apkārtnes folkloras kopas, lai dalītos savās zināšanas, pieredzē, dziesmās, rotaļās - Jāņu svinēšanas prasmēs. Bastejkalns smaržo madarās, kalmēs, papardēs. Nāk meitas pīt vainagus un vītnes. Un ierāda šīs senās prasmes arī Rīgas ļaudīm un viesiem, kas šo Jāņu ielīgošanas laiku jau ir paguvuši iemīļot un allaž aizrautīgi spieto ap Jāņu zāļu vāliem, pašiem Jāņa bērniem, līgotājiem, rotaļu un danču vedējiem. Arī pašiem ielīgošanas meistariem - vainagu vijējiem, siera sējējiem, Jāņu kalna iekārtotājiem, dziedātājiem, muzikantiem šis ir iepriecinošs laiks - ir līksmi svētīt svētkus pašiem savā pulkā un ir līksma dāvināšanas sajūta, nesot pieredzi un svētku garšu pilsētniekiem, kas varbūt tieši šādu norišu iedvesmoti reiz ķersies paši pie savu Jāņu rīkošanas un svētīšanas.

Šai reizē Jāņu ielīgošanu Rīgas Bastejkalnā kuplināja Rīgas GRODI, GARATAKA, BUDĒĻI, SKANDINIEKI, KRULLA, CIGUZIS, SAVIEŠI, VILCENES, VILKAČI, BERENDEJKA, DANDARI, Rīgas danču klubs, Katlakalna RĀMUPE, Mālpils MĀLIS.

Patiešām, - jau sesto gadu Katlakalnā darbojas folkloras kopa RĀMUPE un jau sesto gadu arī mēs bijām Rīgas Bastejkalna ielīgotāju pulkā. Šī ielīgošanas diena mums izvērsās gana bagāta un spraiga, jo pa dienas vidu Jāņu dziesmu un rotaļu prieku nesām Māras centrā, kur arī viesojamies jau otro gadu pēc kārtas citādi mīlestības, vecāku rūpju un gādības mazliet apdalītajiem bērniem nesdami kaut mazumiņu no savas Jāņu prieka un gaismas garšas.

Komentāri