Skaistā ielīgošana Sauliešu pilskalnā

No gada gadā, no rita ritā pasaules kārtību caur diennakšu un gadalaiku miju nosaka dižzvaigzne Saule. No ausmas svīduma līdz vakara rietēšanai, debesu jumu pāri iedama. Pa īso vai garo nakts un dienas, vasaras spožuma un atvērtības, un ziemas rimumu dziļo, tālo jūru - zemzemi brizdama. 

Gadu no gada tas gaišākais un siltākais gadalaiks ir vasara, gadu no gada gaidām Jāņus, vasaras saulgriežus. Vasaras, ja ne visa gada, lielākos, spožākos, skanīgākos tradicionālos svētkus. Ugunīs mirdzošos, dziesmās un rotaļās izskandinātos, izlīgotos.

Jau vairākus gadus, Jāņu laikam tuvojoties, Katlakalna RĀMUPES ļaudis Sauliešu pilskalnā sanāk kopā paši un saaicina draugus un domubiedrus, lai ielīgotu, atgādinātu jaukās līgotnes, lai iekurtu jāņuguni, daudzinātu Jāņu māti un Jāņu tēvu, lai priecinātu paši sevi un sanākušos Jāņa bērnus, mielotos ar Jāņu alu un urpat karsēto un sieto sieru, laistu ugusnratu no kalna. Lai īsā brīdī izrādītu un izstāstītu un kopā piedzīvotu īsās Jānu nakts rituālus.

Arī šogad. 11.jūnijā, krietnu brīdi pirms Vasaras saulgriežiem - lai ikkatram pulkā nākušajam Ielīgošanas Jāņa bērnam būtu vēl gana laika jauniemācītās un ieraudzītās prasmes savos Jāņos ieviest. Un arī tālāk nest. Lai līgojam! Lai top!

Attēlu straumes -
Velga Kūkuma
Dzintra Šterna


Komentāri