Teatrālajā kafejnīcā Teika par dzintaru

Katlakalna Tautas namā ik pa laikam sanāk kopā teātra draugi. Skatīt kādu jauku izrādi, protams, vispirmām kārtām, bet arī omulīgi pavadīt laiku domubiedru un draugu sabiedrībā, iemalkot vīnu vai smaržīgu tēju vai kafiju. Katlakalna Tautas namā ik pa laikam durvis ver Teatrālā kafejnīca - sirsnīga un gaiša vieta teātra mīļiem.

Teatrālajā kafejnīcā 17.oktobrī četros pēcpusdienā viesos būs kurzemnieki. Teātra un folkloras draugi no Puzes. Puziši, kā viņi paši sevi dēvē. Un tad nu puziši izrādīs katlakalnietes, Tautas nama vadītājas Aijas Vitmanes lugu "Sena teika par dzintaru". 

Kā stāsta lugas autore, Aija pati, tās stāsts ir sens kā pati pasaule. Teika ir par mīlestību, kurai jāiztur pārbaudījumi un grūtības. Un tikai tie, kuri patiesi mīl un patiesi tic savas tautas garīgajām vērtībām, tiek ar šo pārbaudījumu galā. Dzintars ir simbols, pēc tā visi tiecas, bet īsto laimi tas atnes tikai patiesajiem. Ir jau vajadzīga arī gudrība, tāpēc talkā nāk zāļu sieva ar savu viedo prātu un zināšanām. Meklētājiem noder un palīdz arī stiprie vārdi. Izrāde raisa pārdomas par smalkajām zināšanām, viedumu, tiekšanos pēc cēliem mērķiem, mīlestību, patiesumu un par to, cik ļoti šodienas steigā un prakticismā tā pietrūkst un vai tas tiek īsteni novērtēts.

Lugu iestudējis Puzes pagasta amatierteātris. Kā pastāstīja tā dalībniece Ilga Anderšmite, amatierteātris darbojas kopš 2014.gada 23.janvāra un patreiz tajā darbojas 11 dalībnieki. Teātra vadītāja un režisore Iveta Pete nāk no kaimiņu, Ugāles, pagasta, kurā arī vada amatierteātri, "Drāma".

Puzes amatierteātra aktieri savā ļoti īsajā darbošanās laikā ir iestudējuši fragmentus no R.Blaumaņa lugas "Skroderdienas Silmačos", kurus rādīja sava pagasta svētkos, A.Vitmanes lugu "Sena teika par dzintaru", kas rādīta kaimiņu pagastos Zlēkās, Ugālē, Piltenē un Ventspils Amatu mājā Ventiņu dienas pasākumā BALTICAs ieskaņu laikā. Šogad teātris iestudējis A.Jansona lugu "Steigā", ar kuru viesojās Ances pagasta svētkos, Vārves senioru pasākumā un IV lauku amatierteātru festivālā Skrundā. Patreiz strādā pie izrādes "Jo pliks, jo traks". Izrāde "Sena teika par dzintaru" šķiet īpaša arī tādēļ, ka tās muzikālo pusi palīdz veidot Puzes pagasta folkloras ansamblis "Sītava". 

Puzes folkloras kopas SĪTAVA vadītāja Lienīte Čače stāsta, ka daļa no folkloras kopas 17.oktobrī tiešām brauks uz Katlakalnu dziedāt izrādē. SĪTAVĀ šobrīd darbojas 10 dziedātāji, un kopai šī ir jau 29.sezona. Ļaudis dzied savam priekam un arī ciemos brauc, kur viņus vien aicina. Protams, arī savā pagastā svin gadskārtu svētkus. Piedalījušies Starptautiskajā folkloras festivālā Baltica, Vasaras dziedāšanas svētkos Brīvdabas muzejā. Draugu kopai ir daudz - Talsos, Nīcā, Bārtā, Salacgrīvā, Ogrē, tā kā var teikt, - gandrīz visā Latvijā, bet mazāk tomēr sanācis sadziedāties ar Latgales pusi. 

Pēc teātra izrādes visi, kas vēlēsies, varēs vēl sadziedāties kopā ar Puzes SĪTAVU un Katlakalna folkloras kopu RĀMUPE.

Komentāri