I Lielā Stāstu nakts 2016 Katlakalnā


Laikā no 2016.gada 19.marta sešiem vakarā līdz 20.marta sešiem rītā Katlakalna Tautas namā norisināsies nebijis notikums – I Lielā Stāstu nakts 2016. 

Nupat izskanējis Lielās Stāstu nakts Ievadpasākums ar dažādiem un daudzveidīgiem stāstiem, ar stāstniekiem no Rīgas, Pilsrundāles, Doles salas, Tukuma, Mārupes, Dobeles. Ar viesu un mājinieku - katlakalniešu un ķekaviešu interesantiem, dzīvē pieredzētiem un pasaulē dzirdētiem, stāstiem.



Bet vispirms mūsu stāstnieku stāstnieks Guntis Pakalns izstāstīja, kas tad īsteni stāstniecība ir, kāda tā varbūt ir bijusi un kāda tā ir šobrīd, 21.gadsimtā. Stāstnieku darbnīcā katrs, kas vien vēlējās, varēja patrenēties ne tika klausīšanā, bet arī stāstu stāstīšanā. Tomēr šī bija tik tāda maza iesildīšanās, lai sagatavotos Lielajai Stāstu naktij, ko mēs Katlakalnā svinēsim naktī no 19. uz 20.martu.
No Stāstu nakts Ievadpasākuma (foto: Velga Kūkuma)

Lielā Stāstu nakts sasaucas ar Pasaules stāstniecības dienu (World Storytelling Day), ko zviedru stāstnieku kopienu iedvesmoti, aptuveni kopš 1991.gada stāstnieki visā pasaulē atzīmē ap 21.martu, Pavasara/Rudens Saulstāvju laikā. Pasaules Stāstniecības diena kļūst arvien populārāka ne tikai pasaulē, bet arī Latvijā. Cilvēkiem patīk stāstīt. Un patīk klausīties.

Latviešu tradīciju pierakstā itin bieži var lasīt vēstījumus par negulētām naktīm kādu īpašo rītu gaidot – tāda nomoda nakts būs arī šī, kad, gaidot Lielās dienas rītu, laiku pavadīsim, uzklausot tuvu un tālu braukušu un nākušu stāstnieku stāstus.

No Stāstu nakts Ievadpasākuma (foto: Velga Kūkuma)
Lielā Stāstu nakts 19.-20.martā būs sadalīta tematiskās stundās. Pulcēsimies no plkst. 18.00 pie tējas un kafijas, iejutīsimies, svinēsim Sirmo stundu. Tai sekos stunda, kurā Stāstīs bērni un stāstīs bērniem, kam sekos Iepazīšanās un Vietas stāsti. Pēc pirmajiem izstāstītajiem stāstiem būs jau ieviesies kāds izsalkums un ap vienpadsmitiem varēsim tikt ne tikai pie naksniņām, bet arī pie Krogus, ēdamajiem un dzeramajiem stāstiem. Savukārt pusnaktī mūs iepriecinās un iebiedēs Spoku stāsti, kam sekos Mīlas stāstu stunda, vēlāk nāks Teiku stunda. Īpašie stāsti tiks stāstīti  Stiprās sievietes stundā – šī ir 2016. gada Pasaules Stāstniecības dienas galvenā tēma.

Tāpat atradīsim laiku garajām dziesmām-stāstiem, “stāstu spēlēm”, improvizācijas mirkļiem un varbūt pat kādam aizrautīgam anekdošu vai “melno“ stāstu turnīram.

No Stāstu nakts Ievadpasākuma (foto: Inta Tuza)

Lielajā Stāstu naktī aicinām piedalīties lielus un mazus, tuvus un tālus, pieredzējušus un mazāk pieredzējušus stāstniekus un klausītājus no visām Latvijas malām. Aicinām atsaukties arī citzemēs mītošos tautiešus, kas šai laikā grasās apciemot dzimteni. Reizēm solis, kas no klausītāja ved pie stāstnieka, ir gluži neliels un klausoties citos, viegli prātā nāk arī kāds stāsts no paša dzīves, pieredzes vai dzirdētā vai lasītā atmiņu pūra. Tad tik droši jāstāsta vien.

Lielo Stāstu nakti Katlakalnā rīko: Ķekavas pagasta Kultūras centra Katlakalna Tautas nams sadarbībā ar Tradicionālās kultūras, izglītības un amatniecības biedrību JUMALA, UNESCO LNK Stāstu bibliotēku tīklu un Latvijas Folkloras biedrību.

Sīkāka informācija -

Lielās Stāstu nakts projekta vadītāja Gunta Saule - tālr.: +371 28846708,
e-pasts: saulegunta@gmail.com, http://kalnakopa.blogspot.com/

Katlakalna Tautas nama vadītāja Aija Vitmane – tālr.: +371 26439276,
e-pasts: aija.vitmane@kekava.lv, http://parkulturu.lv/katlakalna-tautas-nams

Komentāri