Pirmā Lielā Stāstu nakts Katlakalnā tuvojas


Pirmā Lielā Stāstu nakts Katlakalnā tuvojas ar joni. Jau šīsnedēļas nogalē tā būs klāt. Līdzdalību un dalīšanos ar stāstiem jau apliecinājuši vairāki visu paaudžu diži stāstīšanas meistari, jaunās zvaigznes un arī iesācēji, novadnieki un tālāki viesi – Guntis Pakalns (Rīga/Talsi), Liesma Lagzdiņa (Kuldīga), Ārija Klēvere (Ventspils), māsas Tapiņas, Inga, Māra un Dace (Rucava/Rīga), Aelita Ramane (Pilsrundāle), Evija Maļkeviča (Dagda/Rīga), Inguna Radziņa (Jūrmala), Agita Lapsa (Valmiera), Anita Krūmiņa-Štikāne (Doles sala), Velta Strazdiņa (Ķekava), Anna Lemeševska (Baloži), mazās māsas, Katlakalna folkloras kopas dalībnieces, Una un Santa. Ušackas.


Dalībnieku – stāstnieku, klausītāju un arī rotaļnieku un muzicētāju pulku kuplinās folkloras kopu Skandinieki (Rīga) un TĪRUMS (Bārbele) dalībnieki – gan ar dziedāšanu, muzicēšanu, gan, protams, ar stāstiem. Mūs priecēs arī draugi no igauņu zemes. Izcilā igauņu tautas muzikante Marju Varblane ar saviem mazajiem vijoles spēlmaņiem no Dienvidigaunijas ne tikai muzicēs stāstīšanas starplaikos, bet arī stāstīs stāstus. Tad nu nevilšus pirmā Lielā stāstu nakts uzreiz izrādīsies arī ar starptautisku piesitienu. Līdztekus viesu, - igauņu, valodai un literārajai latviešu valodai dzirdēsim stāstus arī tais dialektos, kuros runā Rucavā, Dagdā, Ventspilī, Kuldīgā un citos novados. Būs stāsti arī līvu valodā un vēl citas somugrisku tautas, votu stāsti – tie gan pagaidām vēl tik latviski. Lai arī stāstīšanu ik pa brīdim caurvīs kāda rotaļa, dancis vai spēle, tomēr galvenie varoņi šai naktī patiešām būs STĀSTI un STĀSTNIEKI.

I Lielā Stāstu nakts Katlakalna Tautas namā sāksies plkst. 18.00 ar Sirmās stundas svinēšanu – dziesmās, koklēs un stāstos. Tad stāstīsim stāstus bērniem un arī klausīsimies, kā un ko stāsta bērni paši. Ap deviņiem vakarā pievērsīsimies Iepazīšanās un Vietu stāstiem, jo sabraukušie gribēs saprast un uzzināt, kur viņi ir nonākuši, savukārt vietējie un mājinieki vēlēsies noskaidrot, no kurienes tad ir tie viesi un stāstnieki. Pavisam vēlā vakarā varēsim pievērsties naksniņām – ne tikai cienāt un cienāties no līdzņemtajiem groziņiem, bet ari paklausīties kādus ēdamos, dzeramos un krogus stāstus. Pusnaktij piedien Spoku stāsti un šī Stāstu nakts nebūs izņēmums. Un tad jau būs pienācis laiks arī mīlas, erotiskajiem un nerātnajiem stāstiem, Teiku un pasaku laikam un Stiprās sievietes stāstiem, kas ir šīgada Pasaules stāstniecības dienas tēma. Te nu jāatgādina, ka tā tiek svinēta ikgadu Pavasara/Rudens saulstāvjos. Mūsu devums tās svinēšanā ir Lielā Stāstu nakts, kas mūs arī stāstos un sirsnīgā kopābūšanā aizvedīs līdz Lielās dienas rītam, ko arī svinēsim Daugavas krastā un pie Katlakalna Tautas nama.

Lielo Stāstu nakti un tās ievadpasākumu Katlakalnā rīko: Katlakalna Tautas nams sadarbībā ar Tradicionālās kultūras, izglītības un amatniecības biedrību JUMALA, Katlakalna folkloras kopu RĀMUPE, UNESCO LNK Stāstu bibliotēku tīklu un Latvijas Folkloras biedrību.

Sīkāka informācija -

Lielās Stāstu nakts projekta vadītāja Gunta Saule - tālr.: +371 28846708,
e-pasts: saulegunta@gmail.com, http://kalnakopa.blogspot.com/

Katlakalna Tautas nama vadītāja Aija Vitmane – tālr.: +371 26439276,
e-pasts: aija.vitmane@kekava.lv, http://parkulturu.lv/katlakalna-tautas-nams

Komentāri