Pie Meistariem ceļojot Drabešos un Lejaslīgatnē


Kā katru gadu - aprīļa sākums ir Meistaru meklēšanas, satikšanas un atkalsatikšanas laiks. Jau otro gadu tā, jo iepriekš bija mēnesi gaŗas nedēļu nogales, kuŗās satikt meistarus un apgūt jaukas un senas amatu prasmes. Kopš pagājušā gada Meistaru satikšanas iespējas mainījušās. Tagad tā ir tikai viena nedēļas nogale aprīļa sākumā.

Mēs, pulciņš Katlakalna folkloras kopas dalībnieku - Gunta, Jana, Ildze, Anita, divas Aijas, Inita, Anne un Jānis šai vējainajā, pavēsajā pavasara sestdienā devāmies Vidzemes virzienā - satikt meistarus un labus paziņas Amatciemā Drabešu muižā un Līgatnē.

Senajā, bet nu krietni labi atjaunotajā Drabešu muižā ar amatu māju ieviesušies čaklie amatnieki - Rožu saimes, biedrības ''KasTe" un folkloras kopas ORE dalībnieki - gan audēji, pinēji, celotāji, kokamatnieki, mūzikas instrumentu darinātāji, arīdzan prasmīgi rotaļnieki, danču un stāstu zinātāji.

Te dabūjām gan izzināt par iespēju pieteikties mūzikas instrumentu darināšanā, gan iemācīties jaukas rotaļas, gan apgūt filcēšanas iemaņas un pagatavot sirsnīgas pavasarīgas rotas.

Tālāk devāmies uz Lejaslīgatni. Viņu Amatu māja atrodas vienā no senajām Līgatnes paīrfabrikas strādnieku dzīvojamajām mājām, kas tagad izremontēta un pielāgota mūsdienu ērtībām un amatnieku prasībām. Tagad te Klinšu Dainas vadībā darbojas ne tikai Dienas centrs, kuŗā jaukas prasmes var apgūtne līgatnieūs jaunākā paaaudze, bet arī tie, kas var sevi par meistariem godam dēvēt nodarbojas gan ar papīra skalošanu, gan mauču adīšanu, aušanu, celošanu, leļļu gatavošanu. Tikām sacienāti gan ar vietējā gaumē gatavotu skābgurķu zupu, gan brīnumgardo vietējā avota ūdeni, gan mutē kūstošām ābolmaizēm. Čaklsās katlaklnietes arī te ķērās gan pie leļļu gatavošanas, gan papīra skalošanas.

Vē kopā ar Dainu tikām izgavilējušies un citas pavasara laika dziesmas izdziedājuši, lai pāri Līgatnes pakalniem balsis aizskan.

Attēlu straume: 


Komentāri