trešdiena, 2017. gada 22. marts

Stāstu stāsti. Neizstāstāmā nakts

Gunta Saule, Katlakalna folkloras kopas Rāmupe dalībniece

Nu, protams, Stāstu nakts ar savām īpašajām personībām un stāstiem, kas reizumis neapturamā straumē plūda kā no pārpilnības raga un viens stāsts jau vilka nākamo... Tā patiesi nav izstāstāma. Tās emocijas, mirdzošās acis, smieklu šaltis un aizkustinājuma asaras. Tik dažādi bija stāsti, kas uzbūra visdaudzveidīgākās laiku, laikmetu, vietu, notikumu, piedzīvotā ainas.

Teiksmas par pasaules radīšanu, pasauļu un vietu rašanās stāsti, dažādu kultūru un pasaules tvērumu pieskārieni. Lietuvas pilskalni, japāņu tējas ceremonijas, muzikantu stāsti, skolas, māju un ceļa stāsti. Stāsti par sapņu piepildīšanos un teātra spēlēšanu, senas sāmu un ģermānu leģendas - dzīves, pasaules un pārpasaules patiesībām un atziņām caurvītas. Jā, un arī anekdošu un jocīgo, smieklīgo atgadījumu, pārpratumu un dzīves stāstu virpulis.

Stāstu nakts dalībnieki, lielie stāstnieki, te nu visi viņi ir nosaukti – tālā viešņa no Viļņas Gražina Kadžīte, sēmeniete Ivita Kalnozola-Kalsere (saukta arī Pasaku ragana), dolessalēniete, arī jau vairākkārtēja stāstu pasākumu ciemiņiene Anita Krūmiņa-Štikāne, kuldīdzniece Liesma Lagzdiņa, kas daudzus no izstāstītajiem stāstiem pati vien piedzīvojusi, dagdēniete, lai ar' šobrīd mazliet rīdziniece Evija Maļkeviča, seno stāstu un savādo teiku brīnumdaris no Vācijas pilsētas Tīringenas, nu jau baltu un arī tieši latviešu tradīciju iemīļojušais Kevins Kriss Grindels (Kevin Chris Gründel), japāņu kultūras un valodas pētnieks un zinātājs, saites starp latviešiem un japāņiem ieraudzītājs, uzturētājs un iedvesmotājs Uģis Nastevičs, rīdziniece no Šampētera puses Aija Avotiņa. Jā un arī izturīgākās no klausītājām, kas pret rītu arī stāstu stāstīšanai ļāvās – ķekavniece un rāmupiete arīdzan, Dzintra Šterna un salaspiliete Agnese Reķe. Un, protams, Guntis Pakalns, kas ir tikpat uzmanīgs klausītājs kā veicīgs stāstītājs. Guntis ir arī viens no sirsnīgākajiem Lielās Stāstu nakts atbalstītājiem un iedvesmotājiem, kā arī palīgs un dāsns padomdevējs.

Stāstu nakti nu gaidīsim citu pavasari atkal, bet stāstu un stāstnieku tikšanos atkal Katlakalnā un citviet Latvijā jau droši vien itin drīz.


II Lielās Stāstu nakts notikšanu atbalstīja Valsts Kultūrkapitāla fonds.

II Lielās Stāstu nakts fotoalbums skatāms šeit (autors Aldis Jonikāns)

Nav komentāru:

Jaunumi

Jaunākās ziņas par Rāmupes gaitām turpmāk tiek publicētas https://www.facebook.com/raamupe/