XVIII Starptautiskais masku tradīciju festivāls izskanējis

Gunta Saule, Latvijas Folkloras biedrība, Katlakalna folkloras kopa Rāmupe
Foto: Uģis Nastevičs, www.ugis.info


Pagājušās nedēlas nogalē no 24.-26.februārī Rīgā, Katlakalnā, Mālpilī, Vecumniekos un atkal Rīgā meteņoja ne tikai sniega gaisi un mirdzēja ne tikai saules gaisi, bet arī astoņpadsmitais Starptautiskais masku tradīciju festivāls. Un gar acīm zibēja, ausīs skanēja, žvadzēja un šķindēja, un sirdīs iekkrita visraibākais un daudzveidīgākais maskoto ļaužu pulks, kāds sastopams tik reizi gadā. Jā, tā esam ieraduši, ka Meteni svinēt kopā sabrauc visdažādākie gada tumšā laika maskotie tēli. Arī šogad.
Rudens Vecīši no Limbažu puses Delves, Salacgrīvas Cielavas un Katlakalna Rāmupes, Kūjinieki jeb Mārtiņa veči no Tomes Graudiem, Andreja bērni no Ogres Artavas. No ziemas laika maskotajiem bija visdaudzveidīgākie Čigāni – gan Rīgas no Laivas izaugusī Banga, Ādažu Ābols, Līvānu Ceiruleits, Sarkaņu Libe, Ventspils puses Kāndla, Smiltenes Rudzupuķe un pat Kāzu čigāni kā Dandari. Bija Miežvilki un Dzērvju kāsis un tika izspēlēta Buka tiesa. Gājienā varēja manīt dažādu rangu budēļus – gan Dimzēnu un Saviešus, gan mums jau pazīstamos Grodu Budēlus un Ķekatas. Bija pat Pelnu āži no Salacgrīvas Dvīgas un Viņējie no Rīgas Skandiniekiem, Limbažu Saulesrits, Vecumnieku Tīrums un Siguldas Senleja. Trīs viesu kopas bija atbraukušas no Lietuvas – Kelmes Knituva ar Užgavēna tradīciju, kopa no Suvalkijas pilsētiņas Gražiškiem dancināja Balto zirgu un Vecumniekos ciemojās viņu draugu kopa no Pabiržiem, Žemyna. Sastapām arī maskoto Čehijas valahiešu deju un muzikantu kopu Radhošť. Festivāla viesu, konferences dalībnieku un skatītāju pulkā bija masku tradīciju pētnieki – Arūnas Vaicehauskas no Lietuvas, Vladimirs Bocevs no Maķedonijas, arī CIOFF pārstāve Marketa Lukešova no Čehijas. Kopā teju 300 dalībnieku.

Daudziem festivāls sākās piektdienas vakarā Rīgas Kongresu namā ar dižkoncertu, kur tika parādītas interesantākās Latvijas masku tradīcijas cauri gadskārtām, Latvija krievu pārģērbšanās tradīcijas un savu priekšnesumu sniedza viesi no Lietuvas un Čehijas. Čehi daudzus pārsteidza ar pazīstamiem masku tēliem, kas sastopami arī mūsu maskoto grupās – Velns, Lācis ar Dīdītāju, Jaunais pāris. Vakars beidzās ar sirsnīgu sadejošanu un Meteņu laikam gluži raksturīgiem cīniņiem.

Savukārt sestdienas rītā maskotie pa dažādiem ceļiem devās apraudzīt, kā dzīvo ļaudis lauku sētās – Vecumniekos, Mālpilī un Katlakalnā. No desmitiem rītā Katlakalna ielās un krustojumos, un dažlabā sētā un pagalmā viesoties maskoti ļaudis ne tikai no visiem Latvijas dižnovadiem, bet arī ciemiņi no tuvām un tālākām ārvalstīm. Un tikpat līdzīgā kārtā viss notika Mālpilī un Vecumniekos – tik tur lauki plašāki un lielāki gabali drošvien tika nostaigāti vai nobraukti.

Pie mums, Katlakalnā ciemos brauca azartiskie un arī savureiz viedie Mārtiņlaika Kūjinieki no Tomes GRAUDIEM, noslēpumainie un mītiskie GARATAKAS Miežvilki. Rīgas kopas LAIVA jauniešu studijas BANGA Ķekatas, kas vairāk atgādināja Čigānus vai pat Žīdus, gribēja mīties ar mantām, lietām, lakatiņiem, un Marokas dāvanām, savukārt priekpilnu jautrību un dažlabu negaidītu pārsteigumu ienesa Čigāni no Ādažu kopas ĀBOLS.

Katlakalna ieliņas izstaigājuši un vienotru sētu apciemojuši un svētību un auglību vēlējuši, maskotie sanāca Nēģīšos Sausās Daugavas krastā. Te nu tika masku grupas pie izrādīšanās. Un svinējām Meteni kopā ar sauli, sniega pūkām un sanākušajiem vietējiem katlakalniešiem un sabraukušajiem ciemiņiem, un arī mājinieku folkloras kopu RĀMUPE Meteņu uguns tika iedegta, iedziedātas Meteņu laika dziesmas un Meteņu putra ēsta. No kalniņa varēja laisties un sniegā vārtīties. Un viss uz labu ražu, uz auglīgiem darbiem un domām, uz veselību. Uz pavasara atmodu.

Rīgas Kultūra pilī Ziemeļblāzma sestdienas pievakarē sākās un līdz vēlai naktij turpinājās masku grupu izrādīšanās un C vitamīnu uzkrāšana, lai atlikušo ziemas nogrieznīti varētu godam un pie labas veselības aizvadīt un pavasari sagaidīt. Ne nu to var aprakstīt, ne izstāstīt. To var tik piedzīvot un pieredzēt pats un to arī gribas katram no sirds novēlēt citugad.

Tāpat kā svētdienas sadancošanu Rātslaukumā čehu straujajos ritmos, gājienu cauri Vecrīgai uz Vērmaņdārzu, Meteņa dāvanu lietu un vispārēju Meteņa svētīšanas līksmību.

Tā Metenis iet caur Latviju un Rīgu. Ar savām garajām kājām un rokām svētīdams ikkatru, kas viņa dāvāto svētību vēlas un gatavs saņemt un nest tālāk – savās saimēs, draugos un kolēģos, savos dārzos, laukos un tīrumos, savos ikdienas un svētku darbos ielikdams.

Sirsnīgs paldies visiem festivāla rīkotājiem un atbalstītājiem Rīgas, Vecumnieku, Mālpils un Katlakalna pašvaldībās, Latvijas Nacionālajam kultūras centram, Kultūras un tautas mākslas centram „Ritums” un Latvijas Folkloras biedrībai.

Fotoalbumi no Rāmupes XVIII Starptautiskajā masku tradīciju festivālā -

3) 25.februāris Ziemeļblāzma (1) - https://goo.gl/photos/rxQiTRBzGfMerk5RA

4) 25.februāris Ziemeļblāzma (2) - https://goo.gl/photos/kXwopRrd6SP7gg9RA

5) 25.februāris Ziemeļblāzma (3) - https://goo.gl/photos/kMsuGNmo2BL5GSuX9
6) 26.februāris - https://goo.gl/photos/vxnpQnbhBwDqHhNA6

Komentāri