Ūsiņu ugunskuri ievada SĒJAS laiku. Muzeju nakts Ķekavā

Sējas laiks sākas pēc tam, kad iekurināti pirmie Ūsiņu ugunskuri. Kad noducinājis pirmais pavasaŗa pērkons. Kad govis ganos un zirgi pieguļā, kad jo skanīga pakalnu galos atskan rotāšana – kā  ieva pret ābeli ziedēdama, tā māsa pret māsu pārnovados rotādamas. Tāds laiks. Ūsiņam ir ne tikai diži rati, kuŗos sauli kalnā vest, bet arī tā atslēga ar ko atslēgt vasarai vārtus. Burvīgais Ūsiņa laiks ir klāt, kad no zemes lien laukā mazas zaļas „ūsiņas” un top arvien zaļākas – to pamana pat tie, kam nav pieguļā vedamu un sargājamu zirgu un birztalu piemalēs ganāmu govju, kam nav mazo ganiņu un kuŗu vecāki jau aizmirsuši ganu rotaļas, sasaukšanās prasmes un to, kā govju ganāmais pulks tuŗams kopā. Tā romantika, un tas skarbums aukstā rasā agrā rītā, zaļā pļavā būt – tas mums zudis. Bet mums ir citas pavasaŗa izpausmes baudāmas un jaušamas.

Tā iegājies, ka Ūsiņu laiks sakrīt ar Muzeju nakts pasākumiem, - jā, Pasaules muzeji tieši Ziedu laiku izvēlējušies par Starptautisko Muzeju dienu un to svin 18.maijā. Un tai par godu notiek Muzeju naktis – sākušās mākslas un muzeju pilsētā Parīzē, tās aiztecējušas tālāk pasaulē. Arī Latvijā, kas arīdzan ir muzeju un mākslas mīļotāju valsts. Arī mums šie svētki tīk, arī mums ir atvērtas daudzu muzeju durvis laikā, kad tās parastās dienās jau slēgtas. Gan muzeju ļaudis, gan to apmeklētāji ar prieku iekļaujas noslēpumu un spēles vidē, ko ar mūsu pašu klātbūtni un darbošanos rada muzeju nakts gars.

Dabā zemes māte Māŗa iekārtojusi tā, ka šai laikā mūsu platuma grādos ir košākās plauksmes, spožākā zaļuma un pirmo smaržīgāko ziedu laiks. Mūs reibina lakstīgalu balsis vakara krēslā un smaržojošās ievas, pirmās violetās un baltās ceriņu un krāsainās tulpju kupenas.

Taču senajā tradīcijā, ko vēl mūsu laikā savā ikdienā pa krietnam sajūt tie, kuŗiem savi lielāki vai mazāki zemes lauciņi apsējami un apstādami, šis ir Sējas laiks. Kad liela daļa sējamo un stādamo darbu būs paveikti, varēsim ķerties arī pie prieka sēšanas, sadziedāšanas. Jā, mēs Katlakalna folkloras kopa, būsim Muzeja naktī pie Ķekavas novadpētniecības muzeja Doles namā Ķekavā, Rīgas ielā 26 sestdien 19.maijā plkst. 20.00, kur senās un jaunākās dziesmās izstāstīsim savu Baltijas jūŗas krastā mītošās tautas jūŗas, upju un ūdeņu stāstu.

Nāciet, būsim kopā šai skaistajā vasaras vakarā!

Komentāri