Andreja diena Katlakalnā




Novembra pēdējā sestdiena Katlakalnā izvērsās par košu tikšanos, izzināšanas un svētīšanas dienu. Jo kupls klausītāju pulks, sestdienas pusdienlaikā, pirmkārt, jau bija sanācis klausīties zinošās apģērba vēstures un etnogrāfijas pētnieces un izsekotājas, Latvijas Vēstures muzeja zinātnieces - ILZI ZIŅĢĪTI un IRITU ŽEIERI. Gan klausīties un skatīt viņu sagatavotās tērpu vēstures prezentācijas un stāstījumus, gan atbildes uz konkrētiem, katru no klausītājiem interesējošu jautājumu - it viss šais stāstījumos bija trīskārt vērtīgs. It viss bija, gandrīz jāsaka, trīskārt par maz. Bet mēs katrā ziņā ļoti ceram uz tikšanos un mācīšanos šai jomā atkal un vēl. Ar savu klātbūtni un arī dažu labu seno rotu cienītāju iepriecināja baltu rotu meistari Elīna un Māris Bražes no Ceraukstes puses.





Dienas otrās daļas tēma "Tautastērpa stāsts" - kā jau liecina nosaukums, - bija vairāku tautastērpu nēsātāju un īpašnieku stāstījumi - par savu attieksmi pret latvju goda tērpu, arī par to, kā veidojusies viņu attieksme pret tradīciju un nepieciešamību iegādāt savu tērpu. Tad nu klausījāmies Ievas Freinbergas TV video filmas  "Tautastēŗpa stāsts" varoņu stāstījumus par to - gan Ievas pašas, gan Austra Graša, gan Līdaku ģimenes, - Katrīnas un Kārļa, gan Jāņa Puntuļa stāstījumus. 

Līdztekus tautastērpa stāstam Austris Grasis izstāstīja arī savu attieksmi pret citām ar tradicionālo kultūru saistītām lietām un norisēm Latvijā. Savukārt smiltēnietis Jānis Puntulis, kuŗš ir senā tērpa nēsātājs, to uzvelk atkarībā no iekšejām, dvēseles noskaņām. Tam ne vienmēr nepieciešams kāds ārējs faktors vai ietekme. Jānis ir ne tikai "zaļā dzīvesveida" piekritējs un kopējs, ne tikai aizsargā mūsu trdicionālās augu sēklas un šķirnes, ne tikai gadā par meža aizsardzību, bet arī izaudzē pārtiku pats sev, pie tam arī nodarbojas ar pašapgādi - gan savezdams kopā zemniekus, kuŗi meklē pircējus saviem ekoloģiski audzētajiem augļiem, dārzeņiem, pākšaugiem, gan arī pilsētniekiem dodams iespēju iegādāt pārtiku veselīgam uzturam. Viņš arī ir labs koklētājs un dziesmu zinātājs - mēs tikām noklusīties gan latvju, gan arī prūšu valodā dziedātus "stāstus" - gan zināmus un viegli līdzidziedamus, gan mazāk dzirdētus. Kā Jānis pats sacīja, gluži tāpat, kā no maz zināma un dažu labureiz tik nojaušama mēs varam uzradīt senā tērpa līdzību un sajusties tajā labi, tāpat arī mēs varam atjaunot un atdzīvināt prūšu valodu, kas tepat vien ir un nekur ne tālu nav zudusi.

Dzīvesziņas dienas trešā daļa vainagojās ar košu un aizrautīgu Andreja dienas svētīšanu. Gan dziesmas, rudens laikam raksturīgās - melodiski un saturiski rudenīgās, dziedot, gan Miežvilku bogu sagaidot, ar viņiem kopā dedzīgā rituāldeja iegriežoties, gan arī nākotni zīlējot, par to, kāda ziema šogad gaidāma uzzinot... - gan pa kādam kopīgam dancim, Grodu un Garatakas muzikantu atbalstītam izdejojot.

Tā nu ritēja tas Andreja vakars, arī mūspašu Andri daudzinot un sveicinot, gardos Andreja vakara ēdienus un dzērienus baudot. līksmās un draudzīgās saskaņās, kas droši jau, ka mums pasiem, gan citiem sanākušajiem, gan visam Katlakalnam labas un svētīgas lietas un notikumus nākotnē nesīs. 

Tiksimies nu atkal citos svētkos! Nu jau Bluķa vakars nav aiz kalniem - tas Katlakalnā iecerēts 7decembrī... un tad jau saulīte pagriezīsies gaismas virzienā - taps gaišāk, siltāk un vēl jo līksmāk. Uz satikšanos un sadziedāšanaos, sadejošanos, sarotāšanos citvakar Katlakalnā!

No Andreja dienas vēl foto: http://parkulturu.lv/galerijas/1422/foto (foto: Velga Kūkuma)
https://plus.google.com/u/2/photos/100440064038915110625/albums/5952392376633529969?sort=1 (dažādi autori)

Dzīvesziņas dienas video:

http://www.youtube.com/watch?v=J2QXDUR24tk#t=1187 -  Videofilmas "Tautastērpa stāsta" varoņu stāsti
http://www.youtube.com/watch?v=kvErzLW6m4Q - Andrejvakars ar Miežvilkiem

Komentāri