piektdiena, 2015. gada 3. jūlijs

RĀMUPE BALTIKĀ

Šogad ir atkal Latvijas gads Starptautiskajā folkloras festivālā BALTICA. Tās laiks ir 16.-19.jūlijs. Šī gada tēma - Mantojums un īpašā vieta Latgale. Tradicionālajām vietām Rīgai un Turaidai pievienojusies ne tikai Rēzekne un Rēzeknes novada pagasti, bet vēl vairākas vietas, kas varbūt nemaz nav ar Latgali tieši saistītas, tomēr - skaidri zināms, ka latgaļi ir visur, tālab arī Latvijas Latgales Baltica pārskanēs teju visu Latviju. Tradicionālā dziedāšana, muzicēšana, danči un stāsti būs sastopami arī Lielvārdē, Dikļos, Aizkrauklē, Cēsīs, Viļakā, Līvānos, Talsos un citviet. Visiem būs iespēja baudīt ne tikai vietējo, Latvijas folkloras kopu, kaimiņvalstu - Igaunijas, Lietuvas, Baltkrievijas un Krievijas viesu uzstāšanos, bet arī tālāku ciemiņu priekšnesumus. Būs dziedātāji, muzikanti, dejotāji un stāstnieki no Portugāles, Gruzijas, Norvēģijas, Īrijas, Ukrainas, Polijas un Spānijas.

BALTICAS ieskandināšanas vakarā, 27.jūnijā, folkloras kopu ļaudis trejdeviņās vietās plaši un daudzbalsīgi jau ievibrēja Latviju. Arī Katlakalns bija viena no izredzētajām vietām. Un nu ar prieku nākas konstatēt, ka ilgi gaidītā Latvijas Baltica patiešām ir gluži tuvu. Ko tad Katlakalna folkloras kopa RĀMUPE tajā darīsim? Un kur mēs šajā skaistajā un pilnestīgajā nedēļā būsim sastopami, redzami un dzirdami? Kur mēs svinēsim un dzīvosim Balticu? 

Mūsu Balticas sarīkojumu klāstā kā pirmais ir Daces Micānes-Zālītes režisētais Mantojumu vakars Ozols auga Daugavā Latvijas Nacionālās bibliotēkas ātrijā ceturtdienas vakarā 18.00. Kopā ar Madonas VĒRTUMNIEKIEM, Rīgas GRODIEM, SKANDINIEKIEM un SAUCĒJĀM, Otaņķu Etnogrāfisko kopu, Liepājas VĒLAVU, Siguldas SENLEJU un daudzām citām Latvijas un ĀRlatvijas latviešu kopām daudzināsim šī, trīsgadu Balticas cikla, laikā viņsaulē aizgājušos Mantojuma nesējus un tradīciju kopējus - Ainu Salmani, Arti Kumsāru, Daini Staltu, Zentu Bēŗtiņu, Margaritu Šakinu un Andreju Rancānu, viņu devumu un mūsu guvumu, stiprināsimies viņu un līdztekus viņiem arī daudzu citu mantojuma daļu tālāknest.

Tai pat vakarā no 21.00-22.00 kopā ar Rīgas kopām LAIKSNE, GRODI un VILKI būsim uz Vērmaņdārz Lielās skatuves un ieskandēsim vakara jundu.

Piektdienas dienas karstums ritēs Novadu sadziedāšanā Kanālmalā pie Latvijas Universitātes: Latgales, Kurzemes, Zemgales, Sēlijas un Rīgas kopu folkloristu dziedājums skanēs no viena krasta uz otru. Bet vakara pusē Koka Rīgā (Krāsotāju ielā 12) notiks kāds īpaši maģisks notikums - Čūsku vārdi. Kādi tie būs? Kas tajos tiks risināts, meklēts, atrisināts, un atrasts, - to nāciet baudīt paši. Diez vai tas būs tik vienkārši pārstāstāms un atstāstāms.

Sestdienas agrumā iesāksies mūsu Latgales ceļš. Rogovkā mūs kopā ar Popes PŪNIKU, Tilžas SAGŠU, Bozovas Etnogrāfisko kopu un Sankt-Pēterburgas studentu folkloras ansambli uznems vietējā, Rogovkas etnogrāfiskā kopa - tur nu būs tā iespēja gan pašiem ar savu tālo Latgali iepazīstināt, gan arī Rogovku iepazīt.

Rēzeknē norišu daudz - katrā sava mazā daļiņa ieliekama - gan pie podniekiem vakarējot, gan varbūt kādu danci iedancojot, gan Latgaļu tirgū paviesojoties, gan Saimes rītā un festivāla gājienā izejot....

Tā gaidam festivālu, kas mūsu kopai būs jau otrais. Otrā BALTICA. Kad būsim apakaļ, tad jau būs droši vien atkal stāsti un piedzīvotā bildes. Un prieka un pieredzes jūra. Tagad vēl cītīga gatavošanās un noskaņošanās.

Kopumā par BALTICAS festivāla norisēm lasāms Festivāla mājas lapā - http://www.festivalbaltica.com/

Nav komentāru:

Jaunumi

Jaunākās ziņas par Rāmupes gaitām turpmāk tiek publicētas https://www.facebook.com/raamupe/