Baltu Vienības dienas Uguns Sasauksme un Rudenāji Sauliešu pilskalnā

2016.gada 22.septembrī, ceturtdien, plkst. 20.00 Sauliešu pilskalnā (Katlakalnā) Baltu Vienības uguns un Rudenāju godi kopā ar Katlakalna folkloras kopu RĀMUPE.

Norise:

Plkst. 19.30 pulcēšanās pie Katlakalna Tautas nama (Pļavniekkalna ielā 35)

- Saulrieta dziesmas - Lāpu iedegšana - Lāpu gājiens

Plkst. 20.00 – Baltu Vienības uguns iedegšana un Rudenāju godināšana Sauliešu pilskalnā

Lai daudzinātu baltu tautu un Baltijas zemju vienību un stiprinātu mūsu savienību, sadraudzību un sadarbību, ik gadu 22.septembrī tiek svinēta Baltu Vienības diena un iededzināti ugunskuri. Tas notiek vienā laikā, astoņos vakarā, zemēs, kur mīt baltu zemju un tautu pēcteči, tradīcijas mantotāji un kopēji.

Baltu Vienības dienas svinēšanas vēsture un iesākums ir saistīta ar seno Saules kauju, bet pēdējos gados tā jau pāraugusi tikai vienas kaujas atzīmēšanu vien un kļuvusi par baltu un Baltijas zemju tautas vienojošu dienu. Saistoši ir tas, ka tā ir gan Latvijas Saeimas, gan Lietuvas Seima atzīta, abām mūsu valstīm kopīga, svinamā diena.

Katlakalnā, senajā Sauliešu pilskalnā, uz Baltu Vienības uguņu iedegšanu aicina Katlakalna folkloras kopa RĀMUPE. Šogad Baltu Vienības diena tieši sakrīt ar Rudens viduspunktu, ar Rudens sākumu astronomiskajā laikskaitē. Tāpēc šogad vispirms ugunskuru sasauksmē daudzināsim un stiprināsim Baltu vienību, pēc tam svētīsim Rudenājus – ar pateicības ziedojumiem ugunij par vasaras ražas devumu.

Svētku dalībniekus aicinām līdzi ņemt savas lāpas, lāzerlukturus un citus gaismekļus, ziedojumus ugunij un senčiem, kā arī cienastu kopīgam mielastam!


/vairāk informācijas – 28846708 (Gunta)/

Komentāri