pirmdiena, 2016. gada 12. decembris

Ziemas Folkloras dienās Sēlijā

Pelēkais, miglainais sestdienas rīts gan nekādi neradīja iespaidu par tuvojošamies Ziemassvētkiem. Tomēr, - vienošanās paliek vienošanās un RĀMUPES ļaudis, neskatoties uz tik neziemīgajiem laikapstākļiem, uzsāka ceļu uz Ziemas Folkloras dienām Sēlijas pusē un Daugavpils novadā.



Neretas Riekstiņi mūs gan sagaidīja miglas un lietus pievilguši, biezu mākoņu segu klāti, tomēr tas neliedza pēc ašas muzeja ziemas laika ekspozīcijas apskatīšanas, izvilkt bluķi loku lokiem ap Riekstiņu sētas mājām.
Pēc tam mūs sagaidīja muzeja vadītājas un Riekstiņu (Mūsmāju) sirds un dvēseles Ilzes Līdumas stāstījums par Jaunsudrabiņu kā mākslinieku. Nesen, šī gada pavasara pusē, iznākusi viņas sastādīta un izlolota monogrāfija ar nosaukumu Abas mākslas man vienlīdz mīlas, kas veltīta J.Jaunsudrabiņa mākslinieka devumam un kurā līdztekus plašam tekstuālam materiālam publicētas vairākas viņa gleznu, zīmējumu un citu darbu reprodukcijas. Malkojot trejdeviņu zālīšu tēju no Riekstiņu pļavām, mēs guvām brīnišķu iespēju ielūkoties J.Jaunsudrabiņa gleznu pasaulē un klausīties Ilzes stāstījumā. Mūsmājas patiešām ir mājas, kur allaž gaida un sirsnīgi uzņem ciemiņus.

Kaldabruņā ieripojām izlīkumojuši pa Sēlijas pielijušajiem ceļiem cauri palu dīķiem, pāri pakalnu pakalniem un apkārt līkumu līkumiem. Aplūkojuši no salmiem darinātos tēlus (objektus varbūt) Putnu un Baznīcu, kas saglabājušies no šīs un iepriekšējās vasaras Salmu skulptūru plenēriem, devāmies iepazīties ar Pļavas muzeju, kas gaumīgi un aizrautīgi iekārtots Kaldabruņas muižā. Muižu nu jau vairākus gadus apsaimnieko vietējā kultūras un izglītības biedrība Ūdenszīmes, ko vada māksliniece Ieva Jātniece. Šeit aktīvi darbojas Stiklu un Kokamatniecības darbnīcas, notiek vietējo stāstnieku un amatnieku tikšanās un citi daudzveidīgi, radoši un izzinoši pasākumi. Iekārtota izstaigājama vai izbraucama Dabas taka, kas veltīta Raiņa dzīves bērnības un jaunības posmiem, kā arī citām kultūrvēsturiskām vērtībām: Raiņa bērnības zeme Tadenava, Červonkas baznīca, kas ir Raiņa kristību baznīca, Velna pēdakmens, Sēļu pilskalns un citas nozīmīas vietas.

Vakarēšana Raiņa mājā Berķenelē izvērtās košu un aizrautīgu stāstu pārbagāta. Te mūs visā sirsnībā uzņēma un aprūpēja daļēji mellupietis, daļēji rīdzinieks, berķenelietis un daugavpilietis, mūsu līdzbraucējs Viesturs Rencis. Rīta agrumā, sagaidījuši krāšnu saullēktu, vēl izvēlām bluķi cauri Berķeneles sētai – mājas un tās saimnieku veselībai un spēkam. Un tad devāmies Līksnas, vai kā saka paši vietējie, Leiksnas, virzienā.

Tur mūs sagaidīja vietējā Kultūras nama vadītāja Valentīna Korsiete, Līksnas pagasta pārvaldes vadītāja Biruta Ozoliņa un paprāvs dažādu paaudžu un vecumu ļaužu pulciņš. Iepriecināja, ka viņu vidū daudz jaunu un jauku ģimeņu ar dažādu vecumu bērniņiem, kas bija visi sanākuši kopīgi ieskandināt Ziemassvētkus. Bluķis bija līksniešu sarūpēts gana brangs, Tad nu visus aicinājām ķerties pie bluķa klāt un kopā ar mums trejas reizes velt to ap Kultūras nama ēku apkārt.

Pēc tam, kā jau tradicionāli ierasts, sekoja laba vēlējumu jūra gan pašu sētai un saimei, gan tuvajam pagastam, novadam, zemei, valstij un pasaulei. Samielotus ar gardu tradicionālo putru, mūs vēl iepazīstināja ar savdabīgi iekārtoto Līksnas parku, un tad devāmies tālāk, uz kaimiņu pagastu Vaboli, kur tikām muzeja vadītājas Anna Lazdānes plaši iepazīstināti ar vietējo novadpētniecības muzeju, kas nosaukts Brāļu Skrindu vārdā un, kurā ir gan plašs vietējo lietu un attēlu krājums, gan arī liela daļa no tā veltīta tieši Brāļu Skrindu veikumam.

Īsā ziemas diena iztecējusi. Arī ceļš uz mājām aizrautīgās filosofiskās sarunās un dziedāšanā iztecēja ātri. Te nu esam – atkal par divām košām dienām Sēlijā un Daugavpils novadā bagātāki. Un kārtējo reizi guvuši skaistu apliecinājumu jau zināmajam – Latvijas lauki ir iekopti, skaisti un bagāti – radošiem un sirdsdāsniem ļaudīm, jo īpaši mazās vietas – pagasti, ciemi, sētas.
Foto: Viesturs Rencis

Foto albums: Nereta-Berķenele-Līksna. Rāmupe no gaisa. Foto: Uģis Nastevičs

Vēl par Bluķa velšanas norisēm Leiksnā - http://dnd.lv/kultura/liksna-ieskandinaja-ziemassvetkus 

Nav komentāru:

Jaunumi

Jaunākās ziņas par Rāmupes gaitām turpmāk tiek publicētas https://www.facebook.com/raamupe/