Grievaltas dziesmu lizda

Es iešu un iesaku arī TEV:

Mūzikas un mākslas atbalsta fonds sadarbībā ar Kultūrizglītības un nemateriālā mantojuma centru (KNMC) un Rakstniecības un mūzikas muzeju klajā laidis Jēkaba Graubiņa krājumu „Grievaltas dziesmu lizda”.

Pētījums tapis pirms pusgadsimta un visu šo laiku glabājies arhīvā rokrakstā. Grievaltā savāktās latvju tautasdziesmas ar komentāriem ir apbrīnojams viena cilvēka veikums, kas veltīts sava dzimtā novada, vēl precīzāk, vienas dzimtas muzikālajam mantojumam.

Grāmatas atvēršana – 2011. gada 24. janvārī plkst. 15.00 Kultūrizglītības un nemateriālā mantojuma centrā, Pils laukumā 4, 3. stāvā.

```
Klajā nācis vērtīgs tautas mūzikas pētījums „Grievaltas dziesmu lizda”

Mūzikas un mākslas atbalsta fonds sadarbībā ar Kultūrizglītības un nemateriālā mantojuma centru (KNMC) un Rakstniecības un mūzikas muzeju klajā laidis Jēkaba Graubiņa krājumu „Grievaltas dziesmu lizda”. Pētījums tapis pirms pusgadsimta un visu šo laiku glabājies arhīvā rokrakstā.

Grievaltā savāktās latvju tautasdziesmas ar komentāriem ir apbrīnojams viena cilvēka veikums, kas veltīts sava dzimtā novada, vēl precīzāk, vienas dzimtas muzikālajam mantojumam. Jēkabs Graubiņš 20. gadsimta pirmajā pusē (no 1911. gada līdz 40. gadu beigām) ir rūpīgi dokumentējis savas dzimtas lielāko dziedātāju – mātes, viņas trīs māsu un citu ģimenes sieviešu dziedātās dziesmas, kā arī viņu atmiņas un komentārus par dziesmām.

J. Graubiņa „Grievaltas dziesmu lizda” ir Zemgales tautas mūzikas krājums, par kura eksistenci tautas mūzikas pētnieki visus šos gadus zināja, bet pašu manuskriptu, kas rokrakstā glabājās Rakstniecības, teātra un mūzikas kolekciju centralizētajā krājumā, bija skatījuši vien neatlaidīgākie un zinātkārākie.

„Krājuma lielākā etnomuzikoloģiskā vērtība – precīzie, izvērstie teicēju portreti, komentārs par katru dziesmu, analīze, arī visai bieži minētā dziesmas izcelsme” – vērtē etnomuzikoloģe Gita Lancere.

Atvēršanā piedalīsies:

• Mūzikas un mākslas atbalsta fonda direktore Sandra Zandberga;
• Rakstniecības un mūzikas muzeja kolekciju krājuma vadītāja Anna Egliena;
• Mūzikas žurnālists Orests Silabriedis;
• Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas zinātniskā un radošā darba prorektore, Etnomuzikoloģijas klases vadītāja Anda Beitāne.

Pasākumā piedalīsies arī J. Graubiņa meita - pianiste un pedagoģe - Daina Graubiņa. Skanēs Zemgales novada dziesmas.

Grāmata būs nopērkama no 24. janvāra KNMC un grāmatnīcās.

Informāciju sagatavoja
Inga Bika,
KNMC komunikāciju un sabiedrisko attiecību speciāliste
67228985
inga.bika@knmc.gov.lv
http://www.knmc.gov.lv/

Komentāri