Lielās Stāstu nakts Ievadpasākuma īpašais viesis Guntis Pakalns

Foto: no LU LFMI krājumiem
LU Literatūras, folkloras un mākslas institūta Latviešu folkloras krātuves pētnieks GUNTIS PAKALNS itin bieži dēvēts arīdzan par Stāstu un stāstniecības ekspertu. Viens no stāstniecības tradīcijas pētniekiem. Uz stāstīšanu un ne tikai, bet sākotnēji uz folkloras studijām un pētniecību viņu savulaik pavirzīja interese par dzimtas koku, kurā kopš tāliem aizlaikiem var atrast sasaites gan ar latviešu pasaku krājēju un pētnieku Ansi Lerhi-Puškaiti, gan citiem latviešu folkloras dižajiem. Kā jau kopš tāliem laikiem nākušu lielu dzimtu pēctecis Guntis arī savu aicinājumu atradis tradīcijā. Tā nu pateicoties lielām un tālu sazarotām dzimtām Kurzemē, mēs esam ieguvuši aizrautīgu tradīcijas un jo īpaši stāstniecības pētnieku un praktiķi.


Guntis Pakalns stāstniecības jomā darbojas jau krietnus gadus. Viņam laimējies sastapt vienu no latviešu dižajām teicējām, arī stāstniecēm, Almu Makovsku, kuras stāstīšanas paraugus joprojām izmanto dažādas stāstnieku skolas un visu paaudžu stāstnieki. G.Pakalna veikumu klāstā ir arī ikgadējie Stāstnieku konkursi jaunajai paaudzei, kurā tiek meklēti un atrasti jaunie Stāstu ķēniņi un ķēniņienes - pie tam dažs labs no viņiem arī tālāk devies tradīcijas un folkloras izpētes un dzīvesziņas praktizēšanas virzienā. Arī Anekdošu konkursi, UNESCO Stāstu bibliotēku Stāstnieku skolas, Stāstu festivāli Zemgalē un Vidzemē, Spoku stāstu pasākumi Džūkstē, Stāstnieku dienas daudzās jaukās vietās Latvijā. Ir sakrāti lieli apjomi stāstīšanas jomas ierakstu un video materiālu, kuros Guntis dāsni dalās ar visiem stāstīšanas interesentiem un mācēniem.

Nelielu daļu no vairāk kā 30 gados sakrātās stāstu un stāstīšanas izpētes un praktizēšanas darba mēs varēsim dzirdēt šai tikšanās reizē - stāstījumā par to, kāda tad ir stāstniecība, kur rodas un tiek meklēti stāsti. Un tāpat katram atnākušajam būs tā iespēja izstāstīt kādu stāstu no sava pūra un saņemt kādu sirsnīgu padomu un ieteikumu stāstīšanas prasmju uzlabošanā.

Lielās Stāstu nakts Katlakalnā-2016 Ievadpasākums norisināsies svētdien, 6.martā, 16.00 pēcpusdienā un ļoti gaidīts tiek ikviens interesents.

----

Lielo Stāstu nakti un tās ievadpasākumu Katlakalnā rīko: Katlakalna Tautas nams sadarbībā ar Tradicionālās kultūras, izglītības un amatniecības biedrību JUMALA, Katlakalna folkloras kopu RĀMUPE, UNESCO LNK Stāstu bibliotēku tīklu un Latvijas Folkloras biedrību.

Sīkāka informācija -

Lielās Stāstu nakts projekta vadītāja Gunta Saule - tālr.: +371 28846708,

Katlakalna Tautas nama vadītāja Aija Vitmane – tālr.: 26439276,


Komentāri