Dzintara ceļš

Latviešu tautas Dzīvesziņas cikla kārtējās tikšanās vakarā Katlakalna Tautas namā 2012.gada 13.janvārī plkst. 19.00 mūsu viesis būs kino Meistars Rodrigo Rikards. Vakara gaitā skatīsimies viņa filmu „Baltijas zelts” (pirmo no Dzintara ceļa filmām), kā arī fragmentus no citām kultūrvēsturi un tautas sirds vērtības skarošām fimām (Sirdsdaugava un Dziedošais pagasts), klausīsimies tos stāstus, kas palikuši vēl ārpus filmām un grāmatām, un visvairāk tie varbūt būs mūsu iejūtu un sapņu stāsti, ko filmas skatoties un klausoties, atgādināsim sev paši.

Dzintars – noslēpumains akmens, kas vieno tautas un ciltis, saimes un ļaudis, dziedniekus un amatniekus, gadsimtus un laikmetus... It visiem, kas Dzintarkrastā dzīvo, ir kaut kas par to domājams, jūtams, stāstāms.

Mūsu viesis, Rodrigo Rikards, viens no latviešu kino Dižajiem meistariem, savulaik uzkāpis uz Dzintara ceļa un vairākus gadus to gājis, - domādams, klausīdamies, juzdams, filmēdams, rakstīdams. Tik ļoti iedziļinājies šai latviešu un mūsu priekšteču, aizlatviešu, pirmbaltu vai seneiropiešu tautu un cilšu dzīves klātbūtnē dzintaram, kā reti kurš Latvijā.

Vai maz mūsdienu cilvēks, 21.gadsimtā dzīvodams, var aptvert, ka pēc pētnieku domām tas dzintars, ko joprojām ik palaikam var atrast jūras krastā, radies tik neaptveŗamā laika tālumā kā pirms aptuveni vai vairāk kā 50 miljoniem gadu? Mums ir tikai nojauta par to, kā dzintars varētu būt radies un šai laika kopsakarā 2000 gadu, par kuriem runā kā par dzintara tirdzniecības ceļu, ir gluži neliels laika sprīdis.

Dzintara ceļš ir viens no svarīgākajiem „ceļiem” Eiropas vēsturē, bet ko mēs zinām par dzintaru un tā noslēpumiem? Vai mēs zinām, kāpēc dzintara apstrādes darbnīcas atrastas tik tālu no jūras, Lubāna ezera krastā? Kas bijušas „dzintara klaušas” un ko nozīmējis „dzintara zvērests”? Un galugalā, kāpēc šis mums tik nozīmīgais akmens tik maz ir minēts Dainās? Vai tas dēvēts citā vārdā, - valodnieki uzskata, mūsu priekšteči to dēvējuši par svekes vai svakas? Varbūt tās ir tās „sveces”, ko dedzina svētvakarā Dievu piesaucot – un mistiskās, apcerīgās sajūtas radīšanai te domāta dzintara kvēpināšana?

Tie ir tikai daži pārdomu vērti jautājumi, kuri nav likuši mierā arī Rodrigo Rikardu, kurš, šīs atbildes meklēdams, par Dzintara ceļu mums ir devis trīs filmas un vienu grāmatu.

Protams, kā allaž pasākums noritēs sadarbībā ar Katlakalna biliotēku - rūpīgās bibliotekāres no bibliotēkas grāmatu plauktiem būs sagādājušas mums krietnu grāmatu klāstu, caur kuŗām arī varēsim dzintara noslēpumā ielūkoties.

Komentāri