Bluķa vakars un Egles iedegšana Katlakalnā

Sestdien, 2016.gada 3.decembrī plkst. 16.00 Bluķa vakars un Egles iedegšana Katlakalnā

Pasaules pārradīšanas mistērija kopā ar Katlakalna folkloras kopu RĀMUPE

Nāc kopā ar mums! - Bluķa ceļš] ar ciemošanos sētās, kur tiks gaidīts: Katlakalna Tautas nams – Pļaniekkalna iela – Naudītes iela – Asteru iela - Krizantēmu iela – Bērzu iela (pietura) - Pļavniekkalna iela – Tautas nams 

Ugunskurs, Vēlējumi, Egle, Dziesmas, Danči, Rotaļas, Zirņi, Pīrādziņi, Tēja.


Šis laiks, trejas savaites pirms Ziems vidus, pats tumšākais laiks gadā, laiks pirms saules pagriešanās uz gaismas atgriešanās pusi daudzviet jau senlaikus bijis saistīts ar Bluķa vakariem. Itin bieži ticējumos lasām, ka Bluķa vakari bijuši jau četrus piektvakarus priekš Ziemassvēkiem, priekš tā īstā bluķa vakara. Tad nu tais „mazajos“ Bluķa vakaros jau dažs labs ļaužu pulks sākuši bluķi vilkt pa saviem ciemiem apkārt un saules atgriešanos tādējādi veicināt. Tālab arī mēs mēs savā ciemā, Katlakalnā, rīkojam Bluķa vakaru jau sestdienā 3.decembrī. Sāksim mirklī, kad diena mijas ar vakaru. Gaismas un tumsas mijas brīdī. Ņemsim savu bluķēniņu saitē un vilksim cauri Katlakalnam. Ikkatrs ir aicināts pēc vēlēšanās – vai nu sagaidīt bluķa vilcējus savās sētā un tad pievienoties tālāk vilcējiem. Bet var arī uzreiz nākt ar mums kopā. Bluķa ceļš jau te bija iepriekš aprakstīts.

Saules-Mēness kalendārs vēsta arī to, ka Vilku mēneša pirmās savaites piektvakars ir Andrejvakars, un šogad tas iekrīt 4.decembra vakarā. Andrejvakaram pēc tradīcijas piedien dažādas izdarības saistībā ar vīru un puišiu veiklības un spēka pārbaudēm, jo īpaši skarot tos puišus, kuri vai nu šai gadā vēl nav savas līgaviņas nolūkojuši vai nav spējuši viņu sirdis iekarot. Tad nu Andrejvakars būtu tas īstais brīdis kādas meitas sirdi aizkustināt. Arī meitas Andrejvakarā buras, - ir daudz un dažādi ticējumi dzirdēti, kas par nākamo vīru vēsta. 

Izzināt seno (tradicionālo tautas) laika skaitīšanas sistēmu nav viegli un mums ir tikai pa kādai nojausmai, kāda tā ir bijusi un kādos priekšstaots balstījusies. Mums ir diezgan skaidrs, ka Mēness rituējumam bijusi gana liela nozīme, jo tas ir svarīgs ne tikai dažādu ikdienas darbu veiksmīgos iznākumos un ne tikai saislielā mērā atkarīgs no laika, kad darbs iesākts un kad pabeigts.

Par laika skaitīšanu un Saules-Mēness savstarpējo ieteikmi tajā gan jau parunāsim vēl un vēl. Kādu citu reizi. Šoreiz par Bluķa vakaru. Senos ticējumos itin bieži dzirdam, ka Bluķa vakarā jāvelk bluķis cauri ciemam, jo tas gan svētību nes, gan nejauko savāc, gan arī palīdz laika ritējumam neapstāties un saulei no tumsas un veļu lauka atgriezties. Tāpēc – nāc ar mums kopā ! Vairosim labumu savai sētai, ciemam, valstij, zemei, pasaulei! Vilksim svētkus kalniņā!

Komentāri