II Lielās Stāstu nakts Ievadpasākums

19.februārī plkst. 14.00 Katlakalna Tautas namā – II Lielās Stāstu nakts Ievadpasākums

Iepazīšanās ar Sēmes Pasaku raganu Ivitu Kalnozolu-Kalseri,

Vidzemes stāstnieku kopienas vēstījumu par to, kā stāstus stāsta Valmierā, Mazsalacā, Rūjienā, Cēsīs, Ēvelē...

Viesos stāstnieks, LU LFMI LFK pētnieks Guntis Pakalns ar stāstiem, stāstu spēlēm un darbnīcām.



Esam uzņēmuši kursu uz Otro Lielo Stāstu nakti. Un Ievadpasākums iecerēts jau svētdienā, 19.februārī, kad viesos Katlakalna Tautas namā sagaidīsim vairākas stāstniecības izcilības. Varēsim iepazīties ar Pasaku raganu no Tukuma novada Sēmes Ivitu Kalnozolu-Kalseri, ar stāstniekiem no Vidzemes puses un atkal satikt stāstniecības pētnieku un stāstnieku pašu Gunti Pakalnu. Tā būs kārtējā iespēja iepazīties ar daudzveidīgiem stāstniekiem praktiķiem un ieraudzīt tradicionālās stāstniecības dažādās šķautnes un ievirzes.

Sēmes Pasaku ragana Ivita zina daudz pasaku un tajās viņa arī ar mums dalīsies. Mēs jau zinām, ka pasakas patīk ne tikai bērniem, bet arī pieaugušie tajās atrod savu gudrību un vēstījumu. Pasakas taču ir tās, kas pasaka. Tad nu arī šai reizē ceram, ka būs saistoši gan bērniem, gan viņu vecākiem, gan visiem pārējiem. Un ieguvums būs dzirdētās pasakas pārdomām un priekam un varbūt arī sava stāstāmo pasaku pūra papildināšanai. 



Vidzemes stāstnieku kopienas ļaudis dalīsies pieredzē, kā mūsdienu dzīves un tadicionālās kultūras popularizēšanas modelis sadzīvo ar stāstu un nostāstu krāšanu, ar novadpētnieciskiem pētījumiem un citu veidu radošām stāstniecības izpausmēm. Zināms, ka Vidzemes stāstnieku kopienā apvienojušies stāstnieki un stāsti no Cēsīm, Valmieras, Rūjienas, Ēveles, Mazsalacas un citām tuvākām un tālākām Valmieras apkārtnes vietām. Valmiera ir tāds kā Vidzemes stāstnieku kopienas centrs un tās iesākumi varbūt rodami Valmieras Integrētajā bibliotēkā, kas ir UNESCO LNK Stāstu bibliotēku tīkla dalībniece kopš tīkla sākumiem un arī viena no aktīvākajām Stāstu bibliotēkām. Valmierā notiek Vidzemes Stāstnieku festivāls, kura norisē šai stāstnieku kopienai ir milzu nozīme un nopelni. Plašāk par šīm un citām savām aktivitātēm lai stāsta atbraukušie ciemiņi paši.


Latvijas stāstnieku iedvesmotāju, atbalstītāju, padomdevēju, Stāstnieku stāstnieku Gunti Pakalnu jau laikam pazīst diezgan daudzi. Arī tie, kas varbūt maz zin par stāstniecību kā tādu. Guntim pūrā ir dažādas stāstniekus ierosinošas un iedrošinošas rotaļas un stāstu spēles, kurās šai reizē gan rūdītajiem stāstniekiem, gan gluži jauniņajiem stāstīšanā ieinteresētajiem būs iespēja iesaistīties un varbūt dažam labam arī sadzirdēt un atrast stāstnieku pašam sevī.




Komentāri