pirmdiena, 2017. gada 3. aprīlis

Kopas septīto pavasari ieskandēsim Vācijas Bērzainē

Šī gada pavasarī aprit septiņi gadi kopš Katlakalna Tautas namā darbojas folkloras kopa RĀMUPE. Mums pašiem tas šķiet diezgan iespaidīgs skaitlis un nozīmīgs kopā pavadītais laiks. Esam auguši, kuplojuši, mainījušies, mācījušies. Septiņgadi arī gribētos iezīmīgi atzīmēt, tāpēc aprīļa vidū dosimies koncertbraucienā uz Dienvidvāciju – Švarcvaldi. Melno egļu mežu, ainavisku kalnu un ieleju paradīze, kur īsteni jau varēsim baudīt siltu pavasari, uzplauksmi un ziedēšanas krāšņumu. Tā mēs kopas septīto pavasari iesāksim agrāk, - ar ziedēšanu vēl pirms Latvijas pavasara pilnzieda.

Ceļojumā dosimies laipnu draugu ielūgti. Pie latviešiem. Jau sen esam aicināti un gaidīti, nu atraduši laiku un iespējas apciemot tautiešus vienā no joprojām dzīvajām, darbīgajām un labi uzturētajām Daugavas vanagu mītnes vietām – gandrīz vai sapņu zemi – Latviešu centru Bērzaini, Cēringenas pilskalna pakājē Freiburgas (Freiburg im Breisgau) apkaimē.

Bērzaine ir Vācijā, Francijā un Šveicē dzīvojošu latviešu centrs un viesu nams, ko, apceļojot Eiropu, ir iecienījuši latvieši no visas pasaules. Dienvidvācijas pilsēta Freiburga atrodas stratēģiski izdevīgā vietā, netālu no Dreiländereck, kas latviski nozīmē triju zemju stūris. Tā ir vieta, kur robežojas trīs valstis. Bērzaine ir lieliska un izdevīga izvēle, kur apmesties trīs un vairāk dienas, lai izbaudītu neskaitāmus apskates objektus Vācijā, Francijā un Šveicē! Tā ir arī vieta, kur vienmēr var satikt latviešus, kur ļaudis sabrauc kopā zīmīgos laikos un reizēm arī vienkārši tāpat.

Lai arī mēs paši Lielo dienu jau esam nosvinējuši, Rietumu trimdā ierasts, ka latvieši itin bieži izmanto Lieldienu garās brīvdienas, lai satiktos un svinētu. Tāpēc arī šogad Latviešu centrs Bērzaine svētdien, 16.aprīlī aicina sanākt kopā gan lieliem, gan maziem no tuvākas un tālākas apkārtnes un latviskās noskaņās svinēt Lieldienas. Mēs, protams, esam iecerējuši arī mazliet paceļot un iepazīt ne tikai Bērzaines māju, sētu un tuvo apkārtni, pilskalnu un seno pilsētiņu Freiburgu, bet arī paceļot pa mazliet tālākām vietām. Tai skaitā paviesoties arī Bad-Krocingenā, kur lielu daļu savas dzīves pavadījuši latviešu rakstnieki, domātāji un kultūras vēstneši Zenta Mauriņa un Konstantins Raudive un sniegt nelielu koncertu pilsētas muzejā, kur iekārtota Zentas Mauriņas istaba. Mūsu plānos ir iebraukt Francijā un pabraukt kādu gabaliņu pa izslavēto Francijas Vīna ceļu.

Tad nu līdztekus tautiešu apciemojumam, kopīgai svētku svinēšanai, mēs varēsim paplašināt savus pasaules apvāršņus un ļaut savām acīm skatīt un savām maņām baudīt vietas, par kurām esam dzirdējuši stāstus un nostāstus, lasījuši un skatījuši video. Protams ceru, ka nelaidīsim garām arī iespēju pierotāt ar skanīgu tradicionālo rotāšanas balsu skaņām koši ziedošos un plaukstošos Dienvidvācijas, Šveices un Francijas pakalnus.

Braucienu atbalsta Ķekavas novada pašvaldība.

Nav komentāru:

Jaunumi

Jaunākās ziņas par Rāmupes gaitām turpmāk tiek publicētas https://www.facebook.com/raamupe/