otrdiena, 2017. gada 29. augusts

Šīgada ma-DARA, Uguns ma-DARA izskanējusi

ma-DARA uzplaukst, izzied un izsmaržo;
UGUNS ma-DARA. Saules un Lietus ma-DARA.

Saulē izvērsusies teju visā Ziemupes jūrmalas plašumā – caur dziesmām, rotām, augu smaržām, tāsīm, sudrabu, vara un akmeņu svaru.

Lietū iemirkusī – visus kopā sasaukusī, sasaistījusī, veldzētā, saistītā, savienotā.

Kā vienā stropā. Vienā saimē, kopā. Ma-DARAS saimē.

Katlakalna folkloras kopa RĀMUPE jau piekto gadu brauc ma-DARAS svētkos Ziemupē un nu jau daudzi no mums var dēvēt sevi par īsteniem ma-DARA-iešiem. Šīgada ma-DARAS apdziedamā, aprunājamā, apdarināmā un piedzīvotā tēma ir dziļum-dziļa un skaistum-skaista – UGUNS. Tās visdaudzveidīgākajās un dažādākajās izpausmēs. No uguns meitas vainadziņa cekulā līdz sirds un debesu ugunij. No uguns, kas Senās uguns naktī stiprina un iedvesmo, līdz ugunij kā savas apņēmības, drosmes, tīrprātības apliecinājumam. Kā iedvesmo uguns pati sveču liesmās un uz zemes, kā aplaimo ugunīgs saulriets jūras krastā, tā iedvesmo un aplaimo apkārtējo, sabraukušo, ma-DARU kopīgo darinātāju sirds uguns. Radošā uguns.

Ma-DARAS viesus priecēja tradicionālais tirdziņš – bērza tāšu meistari un garšaugu meistari, sudrab- un bronzas kaļi, audēji, madarotāji, akmeņu pieradinātāji un dzintara ķērēji. Tuvāki un tālāki muzicētāji, dziedātāji un dzejnieki no Liepājas un no Durbes, no Ceraukstes un Bebrenes un no Kurtuvēniem Lietuvā. Tradicionālais Saulrieta apdziedāšanas rituāls, uguns iedegšana. Šai reizē dažus jo īpaši pārsteidza iespēja pievienoties izaicinošajiem uguns staigātajiem.

Pievienot parakstu
RĀMUPES ma-DARAS prieks ir arī ikgadējā satikšanās ar mūsu lietuviešu draugiem – Kurtuvēnu kopu KURTOVE, kas vakara/nakts daļu vēl paildzināja kopīgās dziesmās un sarunās.

Svētdienas rīts pārsteidza ar mākoņu klātbūtni un Jūras rituāla laikā svētkos izlēma piedalīties arī lietus, kas taču arī ma-DARAs svētkos gribēja piedalīties. Vēl kādu brīdi pacietīgi gaidījuši lietus atkāpšanos, tomēr pārcēlāmies uz Ziemupes mājīgā kultūras nama telpām. Kā sacīja Daina – viss jau notiek uz labu: savs prieks būt dabā un katrs mazliet savvaļā, savs – kopā vienā mājīgā mājā. Te arī baudījām Tukuma folkloras kopas AVOTS, Bārtas etnogrāfiskā ansambļa, dziesminieku Jāņa Rūča un Janas Egles, apvienības TRANSCENDENTĀLE un daudzu iemīļotā, arī jau vairākkārtējā ma-DARAS ciemiņa un dalībnieka, LATA DONGA muzikālos vēstījumus.

Noslēgumā RĀMUPE vadīja pateicības, atsveicināšanās un ma-DARAS dalībnieku sadarbību apliecinošu Rituālu. Un tad jau līdz citam gadam. Līdz nākamajai ma-DARAI, 2018.gada 18.augustā.

Foto:
https://goo.gl/photos/wcy1xQdjhUvopnig6
https://goo.gl/photos/1EGW7xAT8nXgK9SE8 

Nav komentāru:

Jaunumi

Jaunākās ziņas par Rāmupes gaitām turpmāk tiek publicētas https://www.facebook.com/raamupe/