Rāmupe dosies rudens dziesmu ceļojumā

Dievaiņu laikā Rucavā un Sventājā viesosies Katlakalna folkloras kopa RĀMUPE (vadītājs Andris Kapusts). 2017.gada 4.novembrī plkst. 16.00 Sventājas publiskajā bibliotēkā notiks improvizēts Veļu vakara uzvedums. Savukārt Rucavas Tradīciju mājā sestdienas vakarā kopā ar mājas saimnieci Sandru Aigari un Rucavas sievām iezīmēsim Veļu laika beigas un svinēsim kopīgu satikšanās prieku.
Sventājā īpašu uzmanību veltīsim senajiem kurseniekiem, kuru stāstus un dziesmas latviešu folkloras un tradīciju kopēji zin krietni sen, nu vismaz kopš Sventājas dziesmu, ierakstu un video krājuma iznākšanas Mūzikas apgādā Upe tuviem un tāliem sērijā Mantojums 2010.gadā. Sventāja ir vieta ar īpašu tradīcijas vērsumu un ar īpašām dziesmām bagāts, ar ko mūs sola iepazīstināt vietējās kursenieku kopienas līderis un zinātājs Miķelis Balčus.

Pašlaik daudzviet vēl ir Veļu laiks un Dievaines, kas izsenis, lai arī ir rimtāks un klusāks kā citi gada laiku posmi, ir ticis svinēts un ierakstīts gada ritā ar savu īpašo zīmi. Un ar savu īpašo sajūtu. Arī šai laikā ir daudz gaišuma un dzīvesprieka, daudz dzīvības enerģijas, kuras uzturēšanā un vairošanā Veļu laika svinēšanai un Veļu mielošanai ir svarīga nozīme. Dievaiņu laikā dziedātās dziesmas un spēlētās spēles un rotaļas patiešām dara mūs stiprākus, veselākus un možākus. Arī laimīgākus. Par to mēs dziedāsim, runāsim un spēlēsim tikšanās reizē Sventājā 4.novembra pēcpusdienā.

Veļu laiks daudzviet beidzas līdz ar Mārtiņu atnākšanu. Saka, ka Mārtiņos ziemai vārti vaļā. Mārtiņus svin pēc dažādiem kalendāriem dažādi – pēc gregoriāņu kalendāra 10.novembrī ir Mārtiņu vakars, savukārt citi tradīcijas pētnieki vairāk seko Saules – Mēness kalendāram un pēc tā Mārtiņi ir otrajā Jaunmēnesī pēc Rudenājiem. Šogad tas bija 25.oktobrī, savukārt 4.novembrī, kad Rucavā būsim mēs, būs jau pietuvojušās Katrīnas, kas kā sievu svētki tiek svinētas pilnmēnesī pēc Mārtiņiem. Kādā noskaņā aizritēs šie svētki, to rādīs laiks, taču īpašas sakritības pēc ir sanācis, ka Rucavas Tradīciju mājai šogad ir 16.gadskārta savukārt Rucavas sievas savu oficiālo dzimšanas laiku skaita jau sesto gadu šoruden. Tad nu šai vakarā Rucavas tradīciju mājā šai reizē sanāks Mārtiņus svinēt, Katrīnu dzīt un arī rucavnieku gaviļu dienas godāt – tie nu būs tādi kā trejkārši svētki.

Folkloras kopa RĀMUPE Ķekavas novada Katlakalnā darbojas jau astoto gadu. Kopas īpašajā uzmanības lokā ir gadskārtu svētku svētīšana – to apguvei un piedzīvošanai tiek veltīts visvairāk laika. Un arī kopas dziesmu pūrs visvairāk saistīts ar gadskārtām atbilstošām dziesmām. Liela daļā no kopas dalībniekiem bieži dodas izzinošos braucienos un ekspedīcijās. Visbiežāk apciemotās vietas ir Ziemeļlatgale un Lejaskurzeme. Tāpēc šis izbraukums ir gluži likumsakarīgs mūsu kopas dzīvē.


Komentāri