Katlakalna 100 stāstu 1.burtnīcas Atvēršanas svētki


Ar diviem spožiem notikumiem Katlakalna Tautas namā ieskandēsim šīgada Lielo Stāstu nakti. Un vispirms nozīmīgs notikums Katlakalna dzīvē – 2019.gada 10.martā plkst. 14.00 atvērsim Katlakalna 100 stāsti 1.burtnīcu “Senvēstures un vietu stāsti”.

Lielā mērā šādas stāstu burtnīcas tapšana ir arī kā iepriekšējo Stāstu nakšu darba taustāms iznākums. Vietu stāstos arī iepriekšējās Stāstu naktīs ik pa brīdim izskanēja stāsti no tuvējās apkaimes – gan no pašu, Daugavas kreisā krasta, gan no pretējā – no Doles salas. Ar to Katlakalns izsenis bijis saistīts gan ar seno Daugavas (Dūnas) kuģu ceļu un tā nosargāšanu, gan vēlākos laikos ar cīniņiem par zvejas vietām nēģu tačiem, gan meitu un puišu sirdīm. Sadzirdēt vienam otru pāri upei bijis gana viegli. Tepat lejā, pie Nēģīšiem joprojām redzams teju pārejamais ceļš pār upi, brasls. Tomēr lai kājām, ar laivām vai ziemā pa ledu pāri tiktu, upes gudrība – krāces un sēkļi, ledus biezums un citas upes zīmes bijis gana labi jāpazīst. Tāpat kā šodien.


Katlakalna stāstu 1.burtnīcā tad nu ir sakopotas teikas un nostāsti gan no Daugavas rakšanas laikiem, gan vēsturiskas piezīmes un teiksmaini atgadījumi no nedaudz vēlākiem laikposmiem, gan arī dzīvas atmiņas un pieredzējumi no vēl dzīvajiem un nesen dzīvojušajiem. Stāstus, teikas un nostāstus apkopojusi Aija Vitmane, Katlakalna Tautas nama ilggadēja vadītāja, arī Lielās Stāstu Nakts projekta vadītāja. Stāstnieku un stāstu pierakstītāju vidū – Anita Krūmiņa-Štikāne (Doles Anita), Gunta Saule (Ķekava, Katlakalna folkloras kopa RĀMUPE), Velta Strazdiņa (Ķekava), Sintija Strode (Katlakalns, Ģimeņu folkloras kopa LIZDA) un citi.

Stāstus un notikumus, seno un jaunāko tautas rakstīto Katlakalna vēsturi varēsim izzināt vairāk - burtnīcu šķirot un lasot, un tomēr vispirms dzīvos stāstos ieklausoties no Katlakalna stāstu burtnīcas atvēršanas reizē sanākušajiem stāstniekiem un stāstu un teiku zinātājiem.

Tātad - visus Katlakalna stāstu brīnumā ieintersētos aicinām 10.marta pēcpusdienā, plkst. 14.00 Katlakalna Tautas namā (Katlakalnā, Pļavniekkalna ielā 35) uz Katlakalna 100 stāsti 1.butnīcas atvēršanas svētkiem kas ir viens no IV Lielās Stāstu nakts Ievadpasākumiem.

IV Lielā stāstu nakts notiks pateicoties Latvijas Kultūrkapitāla fonda atbalstam, taču 1.stāstu burtnīca tapusi sadarbībā ar Tradicionālās kultūras, izglītības un amatniecības biedrību JUMALA, kā arī sadarbojoties ar Latvijas Folkloras biedrību kā informatīvo atbalstītāju.

Publicitātes foto - fotogrāfs Uģis Nastevičs.

Vairāk ziņu un pieteikšanās – Aija Vitmane - 26439276
Ziņu sagatavoja
Gunta Saule,
IV Lielās Stāstu Nakts saziņa
Tālr.: 27811297, e-pasts – saulegunta@gmail.com

Tīmekļa vietne
www.parkulturu.lv


Komentāri