Maskotie šogad pulcēsies Līvānos. Arī Rāmupe

Kā katrugad februāra vidū, tā arī šogad - jau 21.reizi norisināsies Starptautiskais Masku tradīcijas festivāls. Šai reizē par Masku tradīcijas galvaspilsētu izvēlēti Līvāni un Līvānu novads. Līvānu Ceiruleits paši ir gandrīz neiztrūkstoši šo festivālu viesi un allaž visus sabraukušos iepriecina ar aizrautīgiem un pārsteidzošiem izrādījumiem. Šoziem no 15.-16.februārim viņi mūs visus saņems un priecinās savās mājās. Jāteic, ka Līvānos Masku festivāls viesosies pirmo reizi tā pastāvēšanas laikā.

Kas tad mūs šogad Līvānos gaida? 

Sestdien, 15.februārī, uzreiz pēc festivāla Atklāšanas ceremonijas maskotos laukus sētās uzņems Rožupē un Turkos. Pēc tam maskošanās tradīcijai veltīta starptautiska konference, savukārt vakara daļā Masku kopu izrādīšanās, danču, individuālo massu skate un citas labas lietas kopīgajā Saieta vakarā.

Bet svētdien, 16.februārī Festivāla konferences noslēdzošā daļa, tad gājiens uz Tradīciju kalnu, kur notiks festivāla noslēgums un Meteņu svētīšana ar dziedāšanu, dancošanu, Meteņa dāvanām un visu pārējo, kas priecīgi Metenim piedien.

Jau kopš kopas sākumiem, arī Katlakalna RĀMUPE ir aizrautīgi maskošanās tradīcijas kopēji un pētnieki, un arī Masku festivālu dalībnieki - mums tas būs jau desmitais. Šo gadu laikā ir uzkrāta pamatīga pieredze dažādās maskošanās tradīcijas izpausmēs un daudzveidīgumā: esam atjauninājuši Vecīšu un Katrīnu maskošanās tradīcijas dziļumus. Nu jau otro gadu būsim Ķekatas: izrādīsim degsmīgu pavasara masku tradīciju no Lejaskurzemes.

Šogad Masku festivālā piedalīsies kopumā 25 masku grupas: 20 no visiem Latvijas kultūrvēsturiskajiem dižnovadiem un 5 ārzemju kopas no Lietuvas, Igaunijas, Baltkrievijas, Krievijas un Kamerūnas.

Festivālu rīko Līvānu novada kultūras centrs  sadarbībā ar Latvijas Folkloras biedrību, atbalsta Līvānu novada dome un VKKF.

Kā allaž tiek gaidīti arī skarītāji.

Vairāk ziņu - www.folklorasbiedriba.lv 

Komentāri