RUDENĀJI - Katlakalna 2.Starptautiskais folkloras festivāls. Ārzemju viesi - Lietuvas DEGULE

Raseiņu kultūras centra folkloras ansamblis "Degulė" pastāv jau 15 gadus. Ansamblī dzied brašas sievas, kuras ir ne tikai apburošas un draudzīgas, bet arī apveltītas ar skanīgām balsīm. 

Ansambļa nosaukums nozīmē “Dzeguze”. Tomēr šī nav dzeguze, kas atstāj savas olas svešā ligzdā; šī ir meitene, kura ļoti mīlēja savu puisi, bet sākās karš, un meitenei nācās pavadīt mīļoto, kurš devās aizstāvēt tēvzemi. Puisis no kara nepārnāca, un meitene raudāja tik žēli, ka dieviņš, pa pasauli staigādams, nespēja noskatīties viņas ciešanās un pārvērta viņu par dzeguzi. Tā arī mūsu ansambļa sievas gaida savai dziedāšanai pievienojamies vīriešus, kuri izrotātu dainas ar vīru balsīm. 


Raseiņu rajonā “Degulė” mēdz dziedāt dažādos kalendārajos svētkos, esam sagatavojuši Adventes, Meteņu, Lieldienu, Jāņu un trimdas dziesmu programmas. 

Kolektīva repertuārā ir Raseiņu novada dziesmas, parašas un folklora. Pēckara laikposma romances ir iecienītas ne tikai deguliešu vidū, bet ir populāras visos sabiedrības slāņos. 

“Degulė” ir labi iepazinusi Raseiņu rajona karti, esam piedalījušies Republikas dziesmu svētkos, mēdzam koncertēt draugiem, organizējam folkloras festivālu “Aš padainūsiu dainų dainelę” (tulk. “Es dziedāšu dziesmu dziesmu”). 

Esam gatavas jauniem izaicinājumiem, jauniem draugiem – lai skaļi tiek daudzināts Lietuvas vārds. 

Kopas vadītāja Asta Nikžentaitiene

Komentāri