RĀMUPE ceļā uz XV Starptautisko Masku tradīciju festivālu

Jau kopš 1999.gada, kad Daugavpilī notika Pirmais starptautiskais Masku tradīciju festivāls, tas allaž februāra vidū, Meteņu laikā ir kļuvis par gaidītiem svēkiem. Par vienu no spilgtākajiem, izteiksmīgākajiem, emocijām un spožām tradicionālām norisēm bagātākajiem notikumiem. 

Šis gads ir piecpadmstais Masku tradīciju festivāla gads. Rīgas gads. Ja sākotnēji vairākus gadus festivāls norisinajās tikai Daugavpilī, tad pēdējos gados tas apceļojis arī citas Latvijas vietas un novadus: Rīgu, Liepāju un Rucavu, Dagdu, Viesīti, Tukumu, Siguldu un Mālpili. Šogad masku svētība tiks atkal Rīgai. Atkal dažādu gadā tumšā un pārejas laika posma masku kopas sanāks vienkopus. Ikdienā Mārtiņu Vecīši, Ziemassvētku Čigāni, Ķekatas un Budēļi nesatiekas, jo nāk dažādos laikos - cits rudenī, cits ziemā, cits uz pavasara pusi. Nesatiekas arī Skutelnieki, Miežvilki un Kaitas, jo tie sastopami dažādos novados - Vidzemē, Kurzemē un Latgalē. Bet šajā notikumā, Masku tradīciju festivālā tāda neparasta tikšanās ir iespējama un notiek. 

Kā ik gadus, gaidīsim arī viesus no citām valstīm, būs arī Masku tradīcijai veltīta konference un Masku darināšanas darbnīca. Jau kopš pagājušā gada decembra vidus un joprojām Latvijas Dabas muzejā ir aplūkojama Masku izstāde.

Gaidām festivālā - jo šī ir patiešām vienreizēja iespēja mazliet ielūkoties tai plašajā un daudzveidīgajā tradicionālās kultūras pasaulē, ko dēvējam par MASKĀM. Šī ir iespēja saņemt to svētības, auglības un veselības devumu, ko maskotie ļaudis nes un dod katram, kas ar viņiem saskaŗas.

XV Starptautiskais masku tradīciju fetivāls
PROGRAMMA

Masku izstāde Latvijas dabas muzejā – 2013. gada 13.decembris – 2014. gada 2.marts.

14.februāris, piektdiena.

19.00 Ārvalstu un Latvijas masku grupu koncerts Krāsotāju ielas koncertzālē

15.februāris, sestdiena.

11.00 Masku konference un meistarklases KTMC „Mazā Ģilde”

15.00 Lielais masku gājiens Vecrīgā

16.00 Masku grupu izrādes Vecrīgas laukumos

17.00 Masku grupu saiets un rituālās darbības KTMC „Mazā Ģilde”

21.00 Danču vakars KTMC „Mazā Ģilde”

21.30 Individuālo masku skate Līvu laukumā

16.februāris, svētdiena.

11.00 Meteņa svinēšana un Festivāla noslēgums Brīvdabas muzejā

Informācijas avots: Latvijas Folkloras biedrība  

Komentāri