XV Starptautiskais masku tradīciju festivāls Rīgā


2014. gada 14. - 16.februāris


XV Starptautiskais masku tradīciju festivāls šogad norisināsies Rīgā no 14. līdz 16. februārim. Festivālā ir paredzēta plaša un daudzveidīga programma:


14.februāris, piektdiena.


19.00 Ārvalstu un Latvijas masku grupu koncerts KTMC „Mazā Ģilde”


15.februāris, sestdiena.



11.00 Konference un meistarklases KTMC „Mazā Ģilde”
15.00 Lielais masku gājiens Vecrīgā: Rātslaukums – Kaļķu iela – Līvu laukums – Amatu iela
16.00 Masku grupu izrādes Vecrīgā: Līvu lauks, Doma laukums, Rātslaukums
17.00 Masku grupu saiets un rituālās darbības KTMC „Mazā Ģilde”
21.00 Danču vakars KTMC „Mazā Ģilde”
21.30 Individuālo masku skate Līvu laukumā


16.februāris, svētdiena.


11.00 Meteņa svinēšana un Festivāla noslēgums Brīvdabas muzejās


Dalībnieki:


Festivālā piedalīsies 24 masku grupas no Latvijas, Lietuvas un Krievijas.

Latvija: Andrejbērni, vecīši, čigāni, kaitys, miežvilki, budēļi, amatnieki, ķekatas un citas masku grupas no Bārbeles, Dagdas, Katlakalna, Liepājas, Līvāniem, Madonas, Mālpils, Ogres, Preiļiem, Rēzeknes, Rīgas, Salacgrīvas, Sarkaņiem, Tārgales, Vidrižiem.

Lietuvu pārstāvēs Klaipēdas folkloras kopa „Kuršu ainiai” un Kurtuvēnu folkloras kopa, kuras rādīs Užgavēņa (Meteņa) masku tradīcijas.

Krievija: Maskavas vēstures - novadpētniecības biedrība "Metsänen kundem" (Meža kopiena) atveidos mītu par Pasaules radīšanu, kas sakņojas somugru mitoloģijā.

Konferencē un meistarklasēs piedalīsies masku tradīciju speciālisti no Latvijas, Lietuvas un Krievijas, ka arī antropologs Čezāre Popi no Itālijas.

Maskas un maskošanās tradīcijas.

Maskošanās tradīcijas nāk no tāliem laikiem un joprojām nav zaudējušas savu nozīmību. Visām tautām viņu kultūras tradīcijās dzīvo daudzveidīgi, noslēpumaini, neikdienišķi masku tēli. Maskas mūs sasaista ar citu pasauli, ļauj sazināties ar senču un dabas gariem. Maskošanās mērķis ir palīdzēt pārvarēt krīzes brīžus, atjaunoties, iegūt spēku. Maskotie tēli mājai un tajā mītošajai saimei nes svētību, veselību, aizsardzību, nodrošina auglību un ražu, izdošanos darbos.
Arī latviešu kultūrtelpā maskām un maskošanās tradīcijām ir ļoti nozīmīga vieta. Mūsu nacionālā bagātība ir gan daudzveidīgie dažādo novadu tautas tērpi un dziesmas, gan arī dažādie masku gājieni, un arī pašu maskoto ļaužu nosaukumi. Latvijā to ir vairāk kā 70 - čigōni, miežvilki, vastlāvji, kōzu čigani, ķuļi, budēļi, ķekatas, kurcumi, miežvilki, galenkas, dādi, tatari, kaitys, spokstiņi u.c.

Lai maskošanās tradīciju saglabātu, popularizētu un attīstītu mūsdienās, ik gadus dažādās Latvijas vietās tiek organizēti Starptautiskie masku tradīciju festivāli.

Festivālu organizē Latvijas Folkloras biedrība sadarbībā ar Latvijas Nacionālo kultūras centru. Atbalsta Rīgas dome.

Informācija:

Latvijas Folkloras biedrība - Andris Kapusts, tālr. 26063277, andr27@ml.lv
Jelena Jekimova, tālr. 28363035, jelena.jekimova@inbox.lv

Komentāri