Seno amatu darbnīca CELOŠANAS PAMATI

Svētdien, 2017.gada 29.janvārī no plkst. 11.00 -15.00 
(vai pēc vienošanās)
Katlakalna Tautas namā
Seno amatu darbnīca CELOŠANAS PAMATI 
kopā ar meistari Viju Liepu


Līdzi jāņem divkārt šketerēta (ļoti groda) vilnas dzija pamatkrāsās (zilos, dzeltenos, sarkanos, baltos toņos), celu dēlīši (apmēram 30, apt. 6x6cm), jostas vai striķi (ar ko piesieties)

Līdzfinansējums dalībai darbnīcā – 5,- EUR
Aicinām pieteikties līdz 26.janvārim
Sīkākas ziņas un pieteikšanās – 28846708 (Gunta) vai saulegunta@gmail.com


Viens no mūsdienu latviešu pamataicinājumiem, kas izskanējis daudzviet un pēdējā laikā aktualizējas arvien pamatīgāk, ir “Katram savu tautastērpu”. Sava godu vai ikdienas tradicionālā tērpa darināšana aizrāvusi daudzus. Daļa izvēlējusies darināt 19.gadsimta tradicionālo goda apģērbu no sev tuva novada, citi ķērušies klāt ne mazāk valdzinošam uzdevumam – tikt pie senajā (arheoloģiskajā) veidā darināta tērpa. Katlakalna Seno amatu darbnīcā tiekamies jau vismaz trešo sezonu. Esam darinājuši puzurus, pinuši pīnes, darbojušies ar meldriem, mācījušies darināt apģērba detaļas vienas adatas pinuma tehnikā, celojuši, šuvuši kreklus. Taču ikreiz rodas jauni interesenti, arī tādi, kuri vēlas apgūt visu no sākuma, tāpēc atkal mācīsimies celot.

Darbnīcu celaiņu darināšanas pamatos vadīs un par seno (arheoloģisko) apģērbu, tā īpatnībām un darināšanu pieredzē dalīsies meistare Vija Liepa – skolotāja, praktiķe, amatniece, vēstures izpētes un rekonstrukcijas domubiedru grupas Baltava dalībniece.

Dienas garumā apgūsim celošanas pamatus un pamatraksta veidošanas principus. Iesāksim celot jostiņas, kāju sietavas vai citas senajam (arheoloģiskajam) tērpam nepieciešamās celainītes vai to paraugus. Bez celainēm senais apģērbs nav iespējams un nav iedomājams. Tās noder ne tikai arheoloģisko brunču uzsiešanai, kreklu un brunču apsiešanai, ar tām arī apsien kājautus. Celaines labi lietojamas arī mūsdienu cilvēka ikdienā - ar tām var sasiet garākus matus, aizsiet tējas vai dāvanu maisiņus un izmantot vēl daudz kur ikdienas dzīves izdaiļošanai un praktiskiem nolūkiem.

Tā kā jārēķinās, ka Celošanas pamatu darbnīcā pavadīsim lielu daļu no dienas, par pusdienām rūpēsimies paši. Ņemsim līdz pusdienu tiesu kopīgām pusdienām. Pēc nepieciešamības varēsim izmantot virtuvi, vārīt tēju un kafiju.

Komentāri