Sveču diena Mellupos

2017.gada 5.februārī no plkst. 12.00-15.00 Sveču dienas meistardarbnīca Mellupu Sociālajā mājā - vaska sveču un burklukturu darbnīca, rotaļas, danči, sarunas, Sveču dienas putra, tēja un citi kārumi, jo visi nāk ar groziņiem.

Norise Mellupos:

12.00 – vaska sveču un burklukturu darbnīca – vada Aija un Gunta (Rāmupe) un darinājumu ātr-izstāde (dalībniekus aicinām līdzi ņemt stikla burciņas, 0,5-0,8l apt., salvetes ar zīmējumiem, auduma gabaliņus, dzijas, mežģīnes, atlasa lentītes u.tml. materiālus);

13.00 - Sveču laika dziesmas un sarunas – vada Rāmupe, Viesturs un Ineta

14.00 - danči, rotaļas un putra – spēlē Plakanciema muzikanti Līga un Līva, Sveču dienas biezo putru vāra Mellupu saimniece Ineta
Svecaine, ko dēvē arī par Sveču dienu, senatnē tikusi svētīta sveču mēneša pirmās savaites piektā. Mūsdienās lietotajā, Gregora kalendārā, 2017.gada tā iekrīt 3.februārī. Tas nozīmē, ka Sveču dienas vakars ir 2.februāra vakarā. Ir svarīgi savā apziņā un praksē iezīmēt svētvakaru tad, kad viņš ir.

Protams, ka, seno tradīciju mācoties un jo īpaši, nesot to tautā, ne vienmēr varam visu darīt tieši un tikai atbilstošā Mēness dienā un laikā. Bet mēs varam un mums vajadzētu pēc tā tiekties un censties. Mēs, Rāmupes kopas ļaudis, par svarīgu savas dzīves un darbošanās sastāvdaļu uzskatām ne tikai tradicionālo svētku svinēšanu pašiem savā pulkā, bet arī palīdzību to saprast un iepazīt citiem.

Tāpēc svētdienas, 5.februāra pusdienlaikā viesosimies Mellupu Sociālajā mājā, lai iezīmētu Svecaini kopā ar mūsu mīldraugiem - mellupiešiem, plakanciemiešiem un citiem Mežinieku novada ļaudīm. Praktiskās darbnīcās katrs pats sev un savai mājai varēs uzdarināt burklukturus un vaska sveces. Notiks arī kopīga dziedāšana un ziemotas sarunas. Savukārt rotaļu un deju daļā mums pievienosies Plakanciema muzikanti.

Komentāri