Bērziņš auga trim lapām ...


Vasarassvētku pilnmēness nosvinēts. Sauliešu pilskalnā ar košu dziedāšanu un dejošanu dūdu skaņās, ar pantāga cepšanu ugunskurā, ar citām sadraudzīgām izdarībām jaukā savējo un ciemiņu pulkā. Mācījāmies un stāstījām par savu Vasarassvētku svinēšanas pieredzi un guvām atkal vienu tādu pieredzes vakaru savam zināšanu krājumam klāt.


Katra Vasarassvētku dalībniece, - liela vai maza, varēja izdarināt sev vēlmju lellīti, kura īpašā veidā darināta, nes veiksmi un palīdz īstenoties vēlmēm, jo katrā viņā liktajā kārtā, katrā iesietajā mezgliņā tika ielikta kāda ilgošanās un kāds sapnis, kura īstenošanos lellītes darinātāja un saimniece vēlas. Un gaida. Tad lellītes tika liktas goda vietā – līdz ar košām atlasa lentītēm un sievišķīgām rotām skaisti iekārtotas bērza zaros. Vasarassvētku laika svētā koka, jauna bērziņa, izdaiļošanai ir divkārša nozīme. Skaistās lietiņas un rotas, kas saliktas kokā, gūst svētību un šāda izrotāšana no mūsu puses ir svētības apliecinājums pašam kociņam. Tad bērzs tika apdziedāts dziesmās gan aprakstot tā svēto būtību, gan aprakstot sievieti, kuras viens no simboliskiem kokiem ir bērzs.

Katros tradicionālajos svētkos svarīgs ir mielasts, tāpēc tapa pantāgs - katrai no sava krājuma pieliekot kādu svarīgu sastāvdaļu tas tika kopīgi maisīts, kults, ar kopdomu uz iesvētītas uguns likts. Un pēc tam kopīgi arī notiesāts, daloties savā starpā un arī ar atnākušajiem ciemiņiem. Ikvienos svētkos svarīgas ir atbilstošas dziesmas, un atbilstošas dejas. Šai reizē izdejojām ne tikai tradicionālo Līkumdeju, bet arī kāda īpašā deja apvijās ap ozolu. Kā katros vīru svētkos, Ūsiņos, kādā brīdī ierodas sievas, tā katros sievu svētkos, Vasarassvētkos, parādās vīri (un ne tikai kā novērotāji) un ko gan atbilstošāku par Kumeliņi, kumeliņi mēs varējām rast kopā visi izdejot.

 Tā nu vēl viens skaists pilnmēness vakars nosvinēts un izdaudzināta sievišķība un dabas atmošanās un uzplaukšanas sākums. Baudot kopīgas dejas un dziesmas, un sarunas, daloties īpašajā baltmaizes kukulītī, no kura svarīgi gan pašam svētku dalībniekam tieši nolauzt gabaliņu, gan arī aiznest mājās tām sievietēm, kas šoreiz nav bijušas svētkos klāt pašas.

 Vēl īstenā ziedēšana mostas un tāpēc turpināsim rotāt un ieskandēt rītus un vakarus... vēl Urbāni iezīmējami un pēc seniem ticējumiem Vecā Mēnesī pēc Vasarassvētkiem balināmi linu audekli un mūsu baltie linu krekli arī tad varēs dabūt vēl košāku baltumu.

 Rāmupei maijs iekritis dubultpriecīgs un svinēšanai bagāts – esam saņēmuši apliecinājumu savai dziedāt- un muzicētvarēšanai un ieguvuši I pakāpi Latvijas folkloras kopu skatē. Turklāt vēl maijā mūs sagaida dzimšanas dienas godi pie divām draugu kopām – GRODI svinēs 30-gadi jau svētdien Koka arhitektūras centrā Koka Rīga, savukārt GARATAKU sumināsim 28.maijā K.K. fon Stricka villā.

Bet Sauliešu pilskalnā draugus un domubiedrus mēs atkal gaidīsm 8.jūnija pievakarē Ielīgošanas meistardarbnīcā. Tieši tā, - sāksim ielīgot jau labi laikus, lai katrs, kas būs atnācis līgošanas gudrības smelties, pēc tam varētu arī savā sētā iemācīto pārņemt un izmantot savu Jāņu svinību kuplošanai.

Komentāri